nieuws

Arrestatie in verband met giftige maaltijden

Catering

De Indiase politie heeft het hoofd van de school in Bihar waar 23 kinderen overleden nadat zij vergiftigde schoolmaaltijden aten opgepakt, meldt NRC. Meena Devi, de directrice van de school, gaf zichzelf vandaag aan bij de politie.

Arrestatie in verband met giftige maaltijden

Het drama vond plaats in Masrakh, een dorpje in het noordoostelijke Bihar, de armste deelstaat van India. De slachtoffers waren bijna allemaal tussen de vier en tien jaar oud. Na het eten van een gratis maaltijd bestaande uit rijst en bonen en bereid in mosterdolie, werden in totaal 47 schoolkinderen ziek.

Daarop kwam het op verschillende plekken in de deelstaat tot geweldsuitbarstingen tegen de regering, die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de maaltijden. Politiejeeps werden in brand gestoken en ruiten van overheidsgebouwen ingegooid.

 

Veel vragen

De dood van de kinderen roept veel vragen op over de veiligheid van voedsel. Volgens dorpelingen kwam de mosterdolie uit een jerrycan die eerder insecticide bevatte. In India wordt vrijwel alles hergebruikt. Vuilnis wordt met de hand gesorteerd op organisch afval, papier en plastic. Er is geen toezicht op het hergebruik. Zo kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan zoals in Bihar’, zo meldden dorpelingen.

Er vallen regelmatig doden in India door giftige levensmiddelen, aldus NRC. ‘Met name zelfgestookte alcohol eist slachtoffers. Anderhalf jaar geleden stierven 143 mensen in de oostelijke deelstaat West-Bengalen na het drinken van giftige alcohol. Maar ook alledaagse groenten, fruit en melk worden door veel Indiërs gewantrouwd. Begin vorig jaar leidde een rapport van India’s voedselveiligheidsautoriteit tot grote onrust. 68 procent van de Indiase melk voldeed niet aan de normen. Er werden onder meer reinigingsmiddelen, kunstmest en zelfs bleekwater in aangetroffen.’

Reageer op dit artikel