nieuws

Snelle bureaulunch maakt scherp

Catering

Uitgebreid buiten de deur lunchen leidt niet tot een grotere productiviteit van medewerkers. Wie even snel wat eet aan zijn bureau op kantoor, is daarna scherper en nauwkeuriger in zijn werk dan de wie buiten de deur luncht, zo blijkt uit Duits onderzoek.

Snelle bureaulunch maakt scherp

Professor Werner Sommer van de Berlijnse Humboldt Universiteit verdeelde 32 vrouwen in twee groepen. Vrouwen uit de ene groep mochten tijdens hun lunchpauze een uur lang in een restaurant eten, samen met een vriendin met wie ze hadden afgesproken. De vrouwen uit de andere groep kregen twintig minuten pauze en moesten hun maaltijd nuttigen in hun eentje, op kantoor. Beide groepen aten en dronken hetzelfde, en in dezelfde hoeveelheid, zo meldt NRC.

De vrouwen die snel op kantoor hadden geluncht, bleken daarna scherper en meer gefocust dan de vrouwen die in een restaurant hadden gegeten. Ze maakten minder fouten. Volgens de onderzoekers hadden ze namelijk meer ‘cognitieve controle’. De restauranteters waren na de lunch daarentegen wat slordiger in het uitvoeren van hun taken en leken hun fouten bovendien wat minder belangrijk te vinden.

 

Ook voordelen

De vrouwen die in een restaurant hadden geluncht, bleken zich wel beter te voelen dan de kantooreters. Ze waren meer ontspannen. De effecten van buiten de deur lunchen, zijn dan ook niet alléén maar negatief, schrijven de onderzoekers. Het is voor werknemers die een functie hebben waarbij ze heel nauwkeurig en secuur moeten werken misschien niet goed, maar voor werknemers die met creatieve ideeën moeten komen juist wel, aldus NRC. Voor dat soort taken is het juist goed als er wat minder cognitieve controle is. Ook voor functies waarin het van belang is om de sociale eenheid en het teamgevoel te bewaren, is deze state of mind voordelig.

De onderzoekers maken echter wel wat kanttekeningen bij hun eigen onderzoek. Behalve de lunchplek waren er namelijk nog een hoop andere factoren waarop de groepen respondenten verschilden. De ene groep at alleen, de andere in gezelschap van een vriendin. De ene groep had ruim de tijd, de ander kreeg maar twintig minuten. Het is hierdoor niet geheel duidelijk welke factoren de cognitieve controle (het meest) beïnvloeden.

Voor de duidelijkheid: de maaltijd gebruiken in het eigen bedrijfsrestaurant speelde bij dit onderzoek geen rol.

Reageer op dit artikel