nieuws

Maastricht onderzoekt thuismaaltijden

Catering

De Universiteit Maastricht zet een onderzoek op naar de kwaliteit van thuismaaltijden. Er wordt, in samenwerking met een cateraar en diëtisten, onder meer geëxperimenteerd met gezonde en smakelijke maaltijden van pure ingrediënten, aldus Food Hospitality.

Maastricht onderzoekt thuismaaltijden

Pieter Dagnelie, hoogleraar Voedingsepidemiologie aan Universiteit Maastricht, zet een onderzoek op naar gezonde en smakelijke thuismaaltijden. Dagnelie doet onder andere onderzoek naar ondervoeding bij ouderen en bij patiënten na opname in het ziekenhuis ‘Met toetjes en sauzen voegen we extra energie en eiwitten toe voor de mensen die extra’s nodig hebben.’

In een eerdere studie onderzocht Dagnelie de effecten van flesjes drinkvoeding op patiënten met een heupfractuur. Dagnelie: ‘Heel efficiënt natuurlijk om de eiwit- en energie-inname op te krikken. Maar nu, achteraf, denk ik dat je met normale voeding veel meer mogelijkheden hebt in smaak en in het inspelen op de wensen van de patiënt.’

Dagnelie is kritisch over het belang dat zorginstellingen aan voeding hechten. ‘Er wordt veel te veel gedacht vanuit economische belangen. Daardoor worden er maaltijden geserveerd die niet passen bij de wensen, de smaak en de behoeften van de patiënten. Met als logisch gevolg dat veel mensen hun eten niet opeten.’

Reageer op dit artikel