nieuws

Senioren willen meer voorlichting over voeding

Catering

De helft van de Nederlandse senioren heeft behoefte aan extra informatie over het onderwerp voeding en ouder worden. Dit blijkt uit onderzoek dat de Unie KBO heeft laten verrichten onder 750 Nederlandse 65-plussers.

Senioren willen meer voorlichting over voeding

70 procent van de Nederlandse senioren is van mening dat gezonde voeding het geneesmiddelengebruik van ouderen kan terugdringen en 60 procent denkt dat het verbeteren van voeding leidt tot een aanzienlijke vermindering van de zorgkosten. Minder dan de helft van alle senioren past de schijf van vijf toe bij de samenstelling van hun maaltijden. 68 procent zegt de schijf van vijf te kennen, maar de parate kennis laat te wensen over.

 

Schijf van vijf

Zo is slechts 29 procent ervan op de hoogte dat de categorie ‘drank en vloeibare voedingsproducten’ niet tot de schijf van vijf behoort. Verder gebruikt slechts 34 procent van de groep senioren die nooit in de zon zit vitamine D. 13 procent van alle senioren drinkt te veel alcohol en vrijwel allen gebruiken tussendoortjes, gemiddeld twee keer per dag. Een kwart van de Nederlandse senioren eet vrijwel altijd alleen. En 53 procent van de ondervraagde senioren heeft overgewicht.

17 procent van de huisartsen geeft wel eens advies op het gebied van voeding, het meest in relatie tot de ziekte van de patiënt zoals diabetes, een hoge cholesterolspiegel, hoge bloeddruk, reuma en botontkalking. Het advies richt zich echter nauwelijks of niet op preventie van aandoeningen die gerelateerd zijn aan foutieve voedingspatronen.

De Unie KBO neemt de wens van de senioren ter harte en gaat zich richten op voorlichting om senioren op gezond gewicht te krijgen. Met tal van activiteiten wordt getracht over- en ondergewicht bij ouderen tegen te gaan.

Reageer op dit artikel