nieuws

Licht verbetert humeur van dementerenden

Catering

Minder depressie, beter humeur en minder achteruitgang van het verstand en geheugen. Zie hier wat licht kan doen bij ouderen met dementie. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer Eus van Someren, zo meldt de vakbeurs Welkom in de Zorg die op 14 en 15 mei wordt gehouden.

Licht verbetert humeur van dementerenden

Bij ouderen met dementie die aan veel licht zijn blootgesteld vermindert de achteruitgang van het oriëntatie vermogen en geheugen. De verschijnselen van depressie nemen af. En maar liefst de helft van hen kan meer dingen zelfstandig blijven doen, bijvoorbeeld brood smeren. Voldoende licht pakt ook gunstig uit voor de biologische klok. Veel ouderen met dementie krijgen medicijnen die allerlei vervelende bijwerkingen hebben. Met voldoende licht zijn minder medicijnen nodig.

Architectuur kan bij al deze zaken een belangrijke rol spelen. Mogelijkheden voor stimulerende activiteiten kunnen uitstekend geïntegreerd worden in de semi-publieke ruimte (bijvoorbeeld de gangen), in nieuwe, maar ook in bestaande verzorgingshuizen. Het ideaal is een integrale aanpak waarbij bewegen, biodynamische lichtstimulatie en zintuigactivering hand in hand gaan. Zie ook www.welkomindezorg.nl.

Reageer op dit artikel