nieuws

Johan Derksen pleit voor gezonde voeding in kantines

Catering

Voetbalanalist Johan Derksen maakt zich sterk voor gezonde voeding voor kinderen. Hij richt zijn pijlen op de voetbalkantine die gezonder kan, zegt hij. ‘Je ziet nu dat kinderen worden volgepropt met viezigheid.

Johan Derksen pleit voor gezonde voeding in kantines

Het patatje oorlog en het broodje kroket zijn nu nog dominant aanwezig in de voetbalkantine, maar wellicht worden het Balletje breed en de Counter straks wel net zo populair. Aan de kantinemedewerkers van vijftig voetbalclubs zal het niet liggen, zo meldt Noordhollands Dagblad.

In de Kookfabriek in Amsterdam maakten 150 vrijwilligers van vijftig amateurclubs  kennis met gezonde gerechten voor de voetbalkantine. Topkok Robert Kranenborg demonstreerde hoe enkele gerechten kunnen worden bereid.

Wilfred Genee, presentator van Voetbal International en zijn echtgenote Lili – auteur van het boek ‘Vullen of Voeden’ – zijn de initiatiefnemers van het project om de bezoekers van voetbalkantines naast de ‘vette hap’ de gelegenheid te bieden ook gezondere gerechten tot zich te nemen. Nadat Genee’s medepresentator Johan Derksen had verklaard dat dit streven niet aan de voetbalwereld besteed was, gingen de twee een weddenschap aan. Voor het einde van het jaar moet er in vijftig voetbalkantines anders worden gegeten.

De vijftig amateurclubs die waren vertegenwoordigd in de Kookfabriek, dingen mee om de prijs van €15.000,- voor de meest bewuste voetbalkantine. Een bedrag dat beschikbaar is gesteld door topkok Jamie Oliver, die zelf een strijd voert voor gezonder eten in schoolkantines.

Op basis van allemaal gezonde ingrediënten, zijn negen gerechtjes ontwikkeld, waarmee de clubs aan de slag kunnen, zoals: de Hattrick (een groene smoothie), het Een-tweetje (een pizzawrap), de Panna (een halal pizza) of het Balletje breed (honderd procent rundergehakt).

Volgens Genee is uit een eerste test gebleken dat met name de Counter (een Thaise Kippensoep) populair is. Hij wil wel benadrukken dat hij de kantinebezoekers hun favoriete hap niet wil afpakken.

Viezigheid

Ook Johan Derksen was aanwezig om de kantinevrijwilligers een hart onder de riem te steken. ‘Als ik in een voetbalkantine kom, kijk ik mijn ogen uit. ’s Ochtends om half elf zitten volwassen mannen al aan het bier en kinderen worden volgepropt met viezigheid die weer wordt weggespoeld met cola. Ik ben ongevraagd bij deze weddenschap betrokken, maar ik doe het graag, want ik zie hier wel het belang van in.”

Reageer op dit artikel