nieuws

Amsterdam geeft foodtrucks tijdelijk de ruimte op straat

Catering

De gemeente Amsterdam gaat gedurende twee jaar ondernemers de ruimte geven om te experimenteren met foodtrucks ofwel voedselwagens op straat. Tijdens de duur van de pilot wordt het mogelijk om eten te bereiden op straat.

Amsterdam geeft foodtrucks tijdelijk de ruimte op straat

Voorheen was het door strenge regelgeving enkel mogelijk om eten met een zeer korte bereidingstijd te verkopen. Daar komt nu verandering in, meldt Metrouwnieuws.nl. Het experiment komt voort uit een initiatiefvoorstel van PvdA en Groenlinks, genaamd ‘Lekker eten op de Amsterdamse straten’. Volgens Groenlinks-raadslid Marco de Goede is eten een krachtig bindmiddel, en daarom is een gevarieerd voedselaanbod een onmisbare aanwinst voor de stad. ‘Kijk naar San Francisco, daar leeft de straat helemaal op door al dat heerlijke eten.’

Per stadsdeel zullen locaties aangewezen worden die in aanmerking komen voor de exploitatie van voedselwagens. De raadscommissie bespreekt de pilot op 18 februari, waarna er een overzicht met locaties beschikbaar zal komen. Gedurende twee weken na deze bekendmaking kunnen exploitanten zich aanmelden om in aanmerking te komen voor de benodigde vergunning.

Lotte Wouters van The Food Line Up, een cateringbedrijf dat foodtrucks regelt voor festivals en evenementen, is ‘ontzettend blij’ met het nieuws. Twee jaar geleden stond zij al op de Dam om zich sterk te maken voor gezondere voedselkraampjes dan die met hotdogs en patat alleen. Het werd hoog tijd dat Amsterdam ging aanhaken bij andere grote Europese steden, zegt ze. ‘Het is bizar dat we zo lang geen lekker en bijzonder eten hebben kunnen krijgen.’

‘Op straat is er tot nu toe nauwelijks wat anders te vinden dan hotdogs, Vietnamese loempia’s en oliebollen. Alleen het opwarmen van voedsel mag, het liefst zo veilig mogelijk. En dat terwijl het veel diverser en gezonder kan.’

Reageer op dit artikel