nieuws

Wetenschappelijk onderzoek naar gezond bedrijfsrestaurant

Catering

Welke praktisch toepasbare strategieën kunnen worden gehanteerd in bedrijfsrestaurants om de consumptie van gezonde voeding te stimuleren? Wetenschappelijk onderzoek in 30 bedrijfsrestaurants moet dat gaan uitwijzen. Opdrachtgever Veneca zoekt deelnemers.

Wetenschappelijk onderzoek naar gezond bedrijfsrestaurant
Jos van Straten (l) en Liesbeth Velema.

Lager ziekteverzuim, fittere medewerkers, hogere productie en een langdurige, duurzame  inzetbaarheid van medewerkers. De effecten van gezondere voeding – het liefst in combinatie met een gezonde leefstijl – zijn bekend. De winst die je ermee kunt behalen is groot.

Lager ziekteverzuim
Neem alleen het ziekteverzuim. Als je het over een periode van twee jaar of langer bekijkt is een verbetering van één à twee procent in veel gevallen haalbaar, zegt Jos van Straten, algemeen secretaris van Veneca (Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties) tegen Misset Catering. ‘De besparingen die je daarmee realiseert zijn gigantisch.’

Hogere productiviteit
Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Liesbeth Velema van de afdeling gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij wijst op een wetenschappelijk overzichtsartikel van J.D. Jensen. ‘Daarin vermeldt hij dat de productiviteit met één à twee procent omhoog kan door voedingsgerelateerde interventies op het werk. Hierbij is het lagere verzuim hoofdzakelijk de reden voor de verhoogde productiviteit.’

Deelnemers gezocht
Het onderzoek moet uitwijzen welke methodes praktisch toepasbaar en efficiënt zijn én een effect hebben op de gezonde keuzes die bezoekers maken. Het onderzoek is al enige tijd gaande en zal vanaf maart 2016 in de praktijk van start gaan. Er worden deelnemers gezocht. Meer informatie over het onderzoek vind je in Misset Catering 3 dat zaterdag 27 juni verschijnt.

Reageer op dit artikel