Kritiek op vette snacks in ziekenhuis

Kritiek op vette snacks in ziekenhuis
Flickr

Het Voedingscentrum heeft stelling genomen tegen ziekenhuizen die patiënten behandelen tegen overgewicht maar wel vette ongezonde snacks aanbieden. Dat blijkt uit een publicatie van het Algemeen Dagblad.

Ziekenhuizen die patiënten behandelen voor ernstig overgewicht verkopen zelf volop vet, ongezond eten. In restaurants en kioskjes vieren snacks en frituur de boventoon, aldus het AD. Dit blijkt uit een steekproef onder elf van de zestien obesitasziekenhuizen.

Dure gezonde broodjes
Deze ziekenhuizen nemen het niet zo nauw met de richtlijnen voor gezonde voeding. Taartjes, snoep, pizza's, kroketten, hamburgers, gehaktballen en frietschotels worden vaak prominenter aangeprezen dan een broodje gezond en fruit, aldus het AD. ‘Bovendien zijn de gezonde broodjes in de meeste ziekenhuizen veel duurder dan een vette hap.’

Reactie Voedingscentrum
Een ziekenhuis is een plek om beter te worden, zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. ‘Dan helpt het niet als mensen geconfronteerd worden met een grotendeels ongezond assortiment.’

Ban op ongezond
Het AD meldt dat Ivan Wolffers, emeritus hoogleraar Gezondheid en Cultuur, pleit voor een complete ban op ongezond eten in ziekenhuizen. Ziekenhuizen erkennen dat ze relatief veel ongezond eten verkopen, maar piekeren er niet over daarmee te stoppen. ‘We promoten als ziekenhuis een gezonde levensstijl, maar willen dit niemand opleggen’, aldus een zegsman van het Albert Schweitzer Ziekenhuis.