Vitam lanceert Seizoenenkompas

Vitam lanceert Seizoenenkompas

Meer duurzame groente en fruit op het bord. Het liefst van Nederlandse bodem en allemaal tenminste met energielabel A of B. Dit is de gedachte achter het Seizoenenkompas dat Vitam in samenwerking met Smeding en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft ontwikkeld.

‘In ons bedrijfsrestaurant vind je van mei tot en met september aardbeien van Nederlandse bodem met label A en in de wintermaanden geen aardbeien uit verwarmde kassen of verre landen met label C en D’, aldus Vitam.

Bewustwording
Met het Seizoenenkompas wil Vitam haar inkoop van groente en fruit verder verduurzamen en meer bewustwording creëren ten aanzien van Nederlandse seizoensproducten. ‘De Nederlandse bodem biedt een breed scala aan mooie producten en doordat altijd alles beschikbaar is uit verre landen zijn we dit besef verloren.’ Daarom wil VITAM tenminste 95% van haar groente en fruit inkopen met energielabel A en B, waarvan 75% groente en fruit van Nederlandse bodem. Daarnaast zijn er ook smaakmakers in de keuken, zoals sugar snaps uit Kenia, die het milieu zwaarder belasten.

Milieubelasting
Als initiatiefnemer heeft Vitam alle groente en fruit die Smeding kan leveren in kaart laten brengen. Om de milieubelasting per kilogram per product te bepalen heeft Milieu Centraal de producten beoordeelt op teeltwijze, transport en verpakking.

Bananen
Zo krijgen bananen uit Costa Rica het hele jaar door label A en groene asperges uit Peru het hele jaar door energielabel E. Het verschil zit hem in de opbrengst per hectare, de verpakkingseenheid en vooral het transportmiddel. De bananen van Smeding komen met gigantische zeeschepen. De uitstoot per product is vele malen lager wanneer je dit vergelijkt met groene asperges per vliegtuig uit Peru, aldus Vitam.

30 restaurants
Inmiddels koken 30 bedrijfsrestaurants van VITAM met het Seizoenenkompas. ‘Hoe dichter we bij het Nederlandse seizoen blijven, hoe meer variatie, kwaliteit en smaak we kunnen bieden in de gerechten. Onze gasten noemen het ook wel ‘het rad van fortuin.’