Groei nieuwe food festivals neemt af

Groei nieuwe food festivals neemt af
Impressie van TREK 2015. Foto: Peter Lodder

Food festivals zijn nog altijd immens populair, toch neemt de groei van het aantal nieuwe festivals af. Vorig jaar deden 49 nieuwe food evenementen hun intrede tegenover 85 nieuwe festivals in 2016, zo blijkt uit een studie van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Het gat is nog groter wanneer het aantal edities wordt geteld. De 49 nieuwe food festivals in 2017 verzorgden samen 57 edities. In 2016 brachten de 85 nieuwe evenementen samen nog 103 edities. 

Vooral in de drukste maanden, mei tot en met september, zijn er vorig jaar minder nieuwe food festivals bijgekomen. Onder de nieuwe festivals zijn onder meer Foodtruck Festival Pittig en Zoet, Smeerum en Blue Food Festival. De meeste nieuwe events trapten af in Noord- en Zuid-Holland (ieder veertien). Tot deze conclusies komt lector Harry van Vliet, verbonden aan het lectoraat Crossmedia van de HvA-faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie. Hij bracht voor zijn jaarlijkse onderzoek, resulterend in de Festival Atlas 2017, onder meer de Nederlandse food festivals in kaart.

Totaal aantal festivals blijft gelijk

Het totale aantal food festivals en edities in 2017 bleef in vergelijking met een jaar daarvoor nagenoeg gelijk. Waar in 2017 een totaal van 181 food festivals samen 276 edities verzorgden, was dat een jaar eerder 175 events met 282 edities. Er is dus geen sprake van een significante groei of terugval. Wel is de markt relatief jong. Van de food festivals in 2017 bestond 91% vijf jaar of korter. Driekwart van de festivals bestond zelfs niet langer dan drie jaar.

food festivals

Broodje vlees favoriet

Van de ruim 1800 onderzochte food trucks op food festivals in 2017 noemt 12% zijn eten biologisch. Van 3% is het eten vegetarisch en van 1% halal. Het overgrote deel verkoopt vlees, of vlees en vega. 'Food festivals hebben vaak de uitstraling van gezond eten, maar over het algemeen overheerst de vette hap', concludeert Van Vliet. Hamburgers en broodjes vlees staan bovenaan de food top 6. Gevolgd door pannenkoeken, wafels en churros (plek 2), en spareribs en vlees van de barbecue (plek 3). Warme dranken als koffie en thee bezetten de vierde plek, gevolgd door ijs en zoetigheden als cakes, scones en koekjes.

In Gelderland worden op food festivals hamburgers en broodjes vlees het vaakst aangeboden, in Utrecht het minst. In Limburg zijn de meeste food trucks te vinden die biologisch eten serveren. Overijssel is de minst biologische provincie. Groningen biedt daarentegen de meest gevarieerde keuken.

Drukte in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

De drukste steden met food festivals zijn Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, samen goed voor 21% van alle food festivals in 2017. Voor meer rust kun je beter naar Zeeland gaan: die provincie heeft de beste spreiding van het aantal evenementen. 'Food festivals doen daarnaast veel aan randprogrammering', aldus Van Vliet. 'Je ziet voornamelijk aan de vele kinderactiviteiten op het programma dat ze zich richten op een dagje uit voor het gezin.'

Lector Harry van Vliet doet als een van de weinigen onderzoek naar festivals in Nederland. Jaarlijks brengt hij onder meer alle Nederlandse food festivals in kaart. In zijn Festival Atlas zijn zowel landelijk als per provincie de omvang en kenmerken van het festivallandschap opgenomen, inclusief de programmering van de food festivals en het socialmediagebruik.