McDonald's ongeslagen op nummer 1 in de Top 100 Grootste Bedrijven en Merken 2012

McDonald's ongeslagen op nummer 1 in de Top 100 Grootste Bedrijven en Merken 2012

McDonald's is dit jaar wederom het grootste horecabedrijf van Nederland. De nummer twee, Van der Valk, stond in 2008 en de jaren daarvoor op nummer één, maar wist McDonald's daarna nooit meer te verslaan.

De omzetplus van de nummer 1 uit de Top 100 Grootste Bedrijven en Merken 2012 van Misset Horeca is bovengemiddeld met 7,3 procent tot 627 miljoen euro. De afstand tot de nummer twee, Van der Valk (0,9 procent omzetplus tot 537 miljoen euro) wordt steeds groter.

McDonald's directeur Jo Sempels noemt het bescheiden 'een mooie omzetgroei'. Normaal ligt de omzetstijging van de hamburgerketen tussen de 4 en de 6 procent. De keten, die exact veertig jaar geleden zijn intrede deed in Nederland, telt 227 vestigingen in ons land, tegen 63 Van der Valk-locaties.

Van der Valk kampt met een tegenvallende zakelijke markt waardoor de zaalbezetting in de hotels blijvend onder druk staat. De omzet in 2011 steeg daardoor nauwelijks, geeft topman Martin van der Valk aan. Het familiebedrijf verwacht ook in 2012 weinig groei. De topman stoort zich aan de 'ongecontroleerde wildgroei aan hotels in met name leegstaande kantoorpanden.' Van der Valk opent zelf dit jaar twee nieuwe locaties; in Zwolle en Dordrecht.

Naast de nummer 1 positie in de Top 100 voert McDonald's ook de ranglijst van grootste investeerders aan. De keten investeerde 40 miljoen euro in onder andere nieuwe interieurs, dubbele drivelanes en self order kiosken.

Klik hier voor de hele ranglijst Top 100 Grootste Bedrijven en Merken 2012 van Misset Horeca.

Geen abonnement en een los nummer (10 euro) bestellen? Bel of mail Louise van Huet, louise.van.huet@reedbusiness.nl, of bel 0314 349062.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.