nieuws

Europa wil limiet op transvetten in snacks

Fastfood 0

De hoeveelheid industriële transvetten in snacks als pizza’s, friet of magnetronpopcorn moet omlaag. Het Europees Parlement wil een wettelijke limiet.

Europa wil limiet op transvetten in snacks

Het Europees parlement stemde in met een voorstel dat het aantal doden als gevolg van overmatige consumptie van zogeheten transvetzuren in de EU moet terugdringen.

Wettelijke bovengrens

‘Die vetten maken veel Europeanen te dik, met diabetes en hart- en vaatziekten tot gevolg. De Europese Commissie en de levensmiddelenindustrie moeten daarom aan de slag’, zei Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). ‘Aparte vet-etiketten werken niet en geven te veel rompslomp. Een wettelijke bovengrens is veel effectiever voor de volksgezondheid, en ook voor de voedingsmiddelensector.’

Transvetten

Een op de zeven sterfgevallen in de EU is gerelateerd aan de risico’s die zijn verbonden aan het eten van transvetten. Dit type onverzadigde vetzuren is volgens het Nederlands Voedingscentrum nog ongezonder dan verzadigde vetten. Ook Alzheimer en onvruchtbaarheid worden ermee in verband gebracht.

Maximaal 2 procent transvetzuren

In Denemarken, dat sinds 2003 als het enige EU-land maximaal 2 procent transvetzuren in voedingswaren wettelijk toestaat, is het aantal hart- en vaatziektes sindsdien gedaald. De Deense autoriteiten schatten dat de maatregel jaarlijks vijfhonderd levens redt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels