nieuws

Cafetaria ’t Akkertje ‘scoort’ enorme plus met futuristisch pand

Fastfood 2916

Het futuristisch ogende pand trekt veel bekijks op de zichtlocatie in Beneden-Leeuwen aan de drukke doorgaande weg. Cafetaria ’t Akkertje mag in veel opzichten innovatief worden genoemd. Een deel van de dakconstructie kan door de jeugd worden gebruikt als skatebaan. De zaak zelf scoort hoog qua duurzaamheid.

Cafetaria ’t Akkertje ‘scoort’ enorme plus met futuristisch pand

Het resulteert in een laag energieverbruik. Maar misschien nog wel belangrijker: de omzetcijfers van ’t Akkertje laten een zeer positief beeld zien. Met het golvende dak is de cafetaria een echte blikvanger. Het linkergedeelte van de constructie doet dienst als skatebaan.

Een broeierige zomermiddag in Beneden-Leeuwen. Met speels gemak werken Gerard den Haan en zijn zoon Julian zich door de lunchspits. Een lange rij wachtenden verdwijnt in een mum van tijd als sneeuw voor de zon. De meeste klanten vinden een plek op het ruime terras van cafetaria ’t Akkertje. Een enkeling geniet binnen in het comfortabele zitgedeelte van zijn bestelling. ‘Het loopt als een trein’, glimlacht de eigenaar. ‘De nieuwe cafetaria draait nu precies een jaar. De omzet is met maar liefst 50 procent gestegen ten opzichte van de oude situatie. En er zit nog veel meer in.’

Uiterst gedreven en energiek. Zo mag je Gerard den Haan (53) wel noemen. De oud-profvoetballer van onder andere NAC Breda en FC Eindhoven is altijd bezig. Op het veld was hij al onvermoeibaar. Ook als cafetariahouder komt die instelling van pas. ‘Als je wat wilt bereiken, moet je er volledig voor gaan. Ik geef altijd honderd procent of meer.’

Omzetplafond

Den Haan is 20 jaar actief in de sector. Hij nam in 1996 ’t Akkertje over en maakte er een goedlopende cafetaria van. De ondernemer verdiende een prima boterham, maar zat aan zijn omzetplafond. ‘Op de oude locatie had ik te weinig ruimte om nog stappen te maken. Een uitdaging ga ik niet uit de weg. Vandaar de beslissing om nieuwbouw te plegen.’

Duurzame eyecatcher

Den Haan kon een stuk grond van 1600 vierkante meter kopen op een A-locatie dichtbij de oude zaak. Samen met een architect kwam er een onderscheidend ontwerp uit de hoge hoed, want het gebouw is een echte eyecatcher en blinkt uit in duurzaamheid.

Ook het concept is bijzonder. Het plan werd al snel ‘Snacken, skaten en spelen’ genoemd. De cafetaria is ruim van opzet, heeft een afhaal- en restaurantgedeelte en een groot terras rondom. Het golvende dak beschikt over een mos-sedumdak. Een deel van de constructie in de vorm van een half-pipe wordt door de jeugd gebruikt als skatebaan. Er is ook volop ruimte op het terrein om speeltoestellen te plaatsen.

‘Het pakt allemaal goed uit, zegt de cafetariahouder. ‘Het is veel prettiger werken in de nieuwe situatie en we zijn goed zichtbaar. Dat zorgt voor traffic en daar plukken we de vruchten van, zo is inmiddels al gebleken.’ Het ‘nieuwe’ Akkertje draait nu een jaar en kan prima cijfers overleggen. Gerard den Haan wil de investering niet noemen (hij heeft veel zelf gedaan) maar lacht erom als hij kijkt naar de meeropbrengst. ‘We draaien nu al een plus van 50 procent en ik verwacht op termijn een verdubbeling van de omzet. De investering wordt dus in korte tijd terugverdiend.’

De inwoner van Gorinchem kijkt met belangstelling naar de woningbouw in de wijk bij de zaak. ‘Er staan nu honderd huizen, maar dat worden er honderden. Dat zijn allemaal potentiële klanten. Het eerste jaar was flink aanpoten, nu komt er tijd om de puntjes op de i te zetten. Zo wil ik meer met menu’s gaan doen en een broodjeslijn ontwikkelen. Daarnaast is het de bedoeling om werk te maken van bezorging. Kortom, er zijn nog genoeg kansen.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels