nieuws

Automatiek Speciaal al 70 jaar een begrip in Winschoten

Fastfood 1106

Automatiek Speciaal in Winschoten viert dit jaar zijn 70-jarig bestaan. In 1947 was het één van de eerste automatieken in Nederland. Wat is het geheim?

Automatiek Speciaal al 70 jaar een begrip in Winschoten
‘Een automatiek runnen is meer werken dan sommige mensen denken’, zegt Jeannette Tammenga (rechts). Foto: Jan Willem van Vliet

De zaak werd twee jaar na de oorlog geopend door de heren Harms en Nieman. In 1975 kwam de onderneming in handen van Karssien Tammenga en in 1989 nam zijn dochter Agnes het stokje over. Zus Jeannette is sinds elf jaar de eigenaar van Automatiek Speciaal.

Chocolade en gebak

Kroketten en friet waren in 1947 een stuk goedkoper, weet Jeannette Tammenga, die de zaak elf jaar geleden overnam van haar zus. ‘Twee kroketten voor 25 cent en een
patatje ook niet duurder dan een kwartje. Maar er werden ook sinaasappels, eieren, chocolade en gebak verkocht. Daar was in die tijd, denk ik, behoefte aan. Naast de zaak opende op een gegeven moment een fabriekje waar ze verse friet en kroketten maakten. Dat was de eerste snackgroothandel van Nederland, met afnemers in Nederland en Duitsland .’

Geen rotzooi

Zeventig jaar in bedrijf, wat is het geheim? ‘Liefde voor de zaak, trots zijn op wat we doen, en goede kwaliteit leveren’, antwoordt Tammenga. ‘En we hebben goede producten, geen rotzooi. Bijvoorbeeld verse friet en milkshakes van vers fruit. We staan bekend om onze vegetarische eierbal, die we volgens familierecept maken. Ook steeds meer Duitsers zijn er dol op.’

Automatiek Speciaal

Nog steeds weten jong en oud de zaak makkelijk te vinden. Foto: Jan Willem van Vliet

96 luikjes

Een automatiek runnen, betekent een extra focus op hygiëne en onderhoud, vertelt Tammenga. ‘Elke dag worden alle 96 luikjes van binnen en buiten gesopt. En er zitten geen krassen op. We blijven opletten, en dat vergt veel inzet. Dat is wel onze kracht. Onderhoud vergt ook veel aandacht, daar moet je in blijven investeren. Mensen beseffen soms niet hoeveel werk er achter de schermen van een automatiek wordt verzet.’

Tammenga werkt met drie vaste medewerkers en vijftien oproepkrachten en studenten. ‘We hebben een heel leuk team en we krijgen veel complimenten voor onze service. Daarmee behouden we het karakter van vroeger.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels