artikel

Volendam heeft veel vrienden

Horeca

VOLENDAM – Terwijl nog 41 jonge dorpsgenoten als gevolg van de cafébrand op oudejaarsavond in het ziekenhuis liggen – van wie 16 op intensieve zorg – verzamelde Volendam zich dinsdagavond op het voetbalterrein even achter De Dijk. Zij zagen daar bekende voetballers als Van Basten, Gullit, Koeman, Wouters en Kanu in actie tijdens een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de ramp en waren getuige van een indrukwekkende rouwdienst van voetbal en zang.

De benefietwedstrijd tussen FC Volendam en het gelegenheidsteam Vrienden voor Volendam en optredens van lokale artiesten vormden het startsein van een landelijke geldinzamelingsactie. Na het duel stond er al meer dan 3 miljoen gulden op gironummer 800. Frank de Boer stortte in de rust van het duel namens het Nederlands elftal 250.000 gulden. Het betreft de totale wedstrijdpremie voor de oefeninterland tegen Turkije. De organisatoren van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand hopen uiteindelijk 50 miljoen gulden op te halen. Het geld moet de kosten dekken die slachtoffers niet op de verzekering kunnen verhalen.
Rouwen
Belangrijker nog dan het opgehaalde bedrag was misschien wel de avond zelf. Het verdriet gaat nooit meer voorbij, maar Volendam lijdt niet alleen. Nederland en de wereld rouwen mee. Zo was de legendarische Ron Yates bereid als vervanger van de zieke trainer Willem van Hanegem op te treden. De oud-aanvoerder van Liverpool trad op als coach van Vrienden voor Volendam. Dat was voor de Engelse media weer reden een handvol verslaggevers naar de benefietwedstrijd te sturen. Zo had iedereen zijn reden. Italiaanse journalisten rukten uit voor de hereniging van Gullit, Van Basten en Rijkaard, het voormalige gouden trio van AC Milan. Helaas voor hen maakte de geblesseerde Rijkaard alleen de warming-up mee.

Hoogstandjes
En dan was er nog Nwankwo Kanu, Nigeriaan en oud-Ajacied. De aanvaller van Arsenal was in tegenstelling tot de geblesseerde Bergkamp wel naar Volendam gekomen en nam na een prachtige beweging de openingstreffer voor zijn rekening. De toeschouwers werden verder getracteerd op technische hoogstandjes van Arnold Mühren, Gullit, Koeman, Jonk en natuurlijk Van Basten. De spits brak met de 0-2 de spanning in het stadion. Na de treffer van Van Basten ging de wave rond in het stadion. De derde treffer van Van Basten completeerde het voetbalfeest dat door een benutte strafschop van Volendammer Rose een eindstand van 1-3 kreeg.
Bacteriën
Voor zeker dertien jonge Volendammers kwam de wedstrijd te laat. Zij overleefden de caféramp niet. Eenenveertig slachtoffers liggen nog in Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen. Zestien op intensieve zorg, verstoken van ieder bezoek vanwege gevaarlijke bacteriën. Naaste familie moet van achter een glazen wand toekijken. Voor verscheidene levens wordt nog gevreesd. Veel van de in totaal 273 slachtoffers hadden zich wel in het met 7000 toeschouwers propvolle stadionnetje verzameld. Een enkeling had nog verband om zijn handen, een ander verstopte zijn verschroeide haardos onder een honkbalpet. Vuurrode vlekken in het gelaat zijn niet te camoufleren.
Spelers kwijt
Heel Volendam is sinds oudejaarsnacht getekend. Zo ook de plaatselijke voetbalclub, het sportieve hart van het hechte dorpsleven. FC Volendam vervult een belangrijke rol in het vissersplaatsje. De resultaten van het eerste elftal zijn beter geweest, maar nog steeds zijn ruim 1300 van de 18.000 inwoners lid van de vereniging. Logisch dat ook de voetbalclub niet gevrijwaard is gebleven van de gevolgen van de ramp.
Drie leden zijn overleden, de amateurafdeling raakte in een klap veertig spelers kwijt. De jeugdopleiding mist er nog zeker tien. De B3 en A3 zijn evenals Zondag 7 wegens een structureel tekort opgeheven. Bij de B1 is het middenveld weggevallen. De A3 zit zonder keeper. Hij heeft zijn handen verbrand. Voor hem en alle getroffenen besloot Nwankwo Kanu de historische avond met een gedicht. ‘Hoop doet leven’, sprak de voormalige Nigeriaanse hartpatiënt uit eigen ervaring.

Reageer op dit artikel