artikel

Freddy Heineken wil over graf heen regeren

Horeca

De 77-jarige Freddy Heineken heeft ruim 50 procent van het beursfonds Heineken Holding in handen. Dat fonds heeft op zijn beurt weer ruim de helft van de aandelen van Heineken NV in bezit. Daarmee heeft Heineken de meerderheid van stemmen bij de bierbrouwer, terwijl hij ‘slechts’ 25 procent van de aandelen bezit.

‘De heer Heineken heeft de eigendomsstructuur zeer zorgvuldig opgebouwd’, zegt Vuursteen. Bij zijn overlijden zal er volgens de bestuursvoorzitter geen “,change of ownership” plaatsvinden. De bestuursvoorzitter wil niet zeggen wie het beheer van de aandelen Heineken Holding na de dood van Heineken op zich neemt.
Met zijn uitspraak ontzenuwt Vuursteen voorspellingen van analisten dat vele voedingsconcerns een bod willen uitbrengen op de bierbrouwer. Voor hen zou een bod op beursfonds Heineken Holding een goedkope manier zijn om de gehele bierbrouwer in de macht te krijgen.
Heineken Holding ligt overigens al onder vuur. Een groep buitenlandse beleggers wil de Holding opheffen om de “verborgen” waarde van de aandelen Heineken Holding te gelde te maken. In principe zijn de aandelen van de Holding net zoveel waard als die van Heineken, en toch hebben ze een lagere beurskoers. En passant zou Freddy Heineken zijn macht verliezen.

Reageer op dit artikel