artikel

Veilig betalen via internet

Horeca

Tijdens een verloren uurtje surfen over het world wide web. Prijzen vergelijken, keuze maken, bestelformulier invullen. Na een druk op de knop ‘verzend opdracht’ levert de postbode of de koerier het nieuwste kookboek van Alain Ducasse, de teakhouten restauranttafels uit Maleisië of de Duitse bierglazen een tijdje later af. Bestellen op internet. Het is zo gemakkelijk. Maar is het ook veilig?

Het betalen van al die goederen kan op verschillende manieren. Nederlanders zijn nog steeds gecharmeerd van remboursbetalingen of de oude vertrouwde acceptgiro. Ook is het mogelijk direct via bank- of girorekening te betalen. Internationaal gezien is de creditcard het meeste gebruikte betaalmiddel op internet. In bijna alle buitenlanden zijn die kredietkaarten ook in het dagelijks verkeer helemaal ingeburgerd. Menig Amerikaan gebruikt zijn card om er een simpele kop koffie mee af te rekenen.

Protocol
Om fraude met betalingen op internet te voorkomen, doen de gezamenlijke Nederlandse banken en creditcardorganisaties mee aan een internationaal veiligheidsprotocol, SET (secure electronic transaction) genaamd. Kort gezegd komt dit protocol erop neer dat een consument alleen geld kan betalen en een leverancier alleen geld kan ontvangen wanneer ze beiden echt zijn wie ze zeggen te zijn. Voordat een betaling door kan gaan, controleert een onafhankelijke instantie, Interpay (Utrecht) of Bibit (Bunnik), of alle gegevens kloppen. Klant en ondernemer kunnen hun ‘echtheid’ aantonen door de juiste persoonlijke nummers in te toetsen. Zolang de gebruiker die persoonlijke nummers voor zichzelf houdt, kan er weinig misgaan.

Software
Er zijn twee manieren om die teakhouten restauranttafels uit Maleisië veilig te kunnen betalen: een directe afschrijving en een creditcard met SET. Hiervoor is een I-Pay Wallet nodig. Dat is software die de banken gratis uitgeven en die op de harde schijf moet worden geïnstalleerd. Om die software te kunnen gebruiken heeft de internetklant een code nodig om de persoonlijke nummers boven water te halen. Hiervoor levert elke bank zijn eigen systeem waarmee de klant die codes kan berekenen. De Rabobank noemt het de DigiPass, klanten van de Postbank hebben een Chipper nodig. Die apparaatjes zijn natuurlijk weer niet gratis. Ze kosten tussen de tien en twintig gulden. Bij creditcards zorgt SET ervoor dat de gegevens die met een creditcard over het net gaan, zo versleuteld zijn dat een hacker geen kans heeft ze te misbruiken. SET is sinds mei 1999 actief en er is tot nu toe nog geen geval van fraude gemeld, aldus een woordvoerder van Interpay.
Ook bij creditcardbetalingen met SET gelden de genoemde veiligheidsmaatregelen. De klant geeft op internet zijn I-Pay Wallet met een wachtwoord. Daarna gaat alles automatisch. De leverancier ontvangt dus nergens de naam van de klant in combinatie met het creditcardnummer en de –vervaldatum.
SET-betalingen zijn onomkeerbaar. Eenmaal afgerekend kan de leverancier niet beweren dat hij zijn geld niet heeft gekregen. Wel kan er natuurlijk nog een discussie ontstaan over de geleverde goederen. Die tafels uit Maleisië moeten over poten van gelijke lengte beschikken.

Reageer op dit artikel