artikel

Mkz raakt hotels op de Veluwe

Horeca

Het mond- en klauwzeer virus heeft grote invloed op de resultaten van hotels op de Veluwe. Dit is de uitkomst van een onderzoek van Horwath Consulting uit Voorburg onder 32 hotels in de omgeving waar het mkz-virus is vastgesteld. Veel hotels zien hun gemiddelde bezettingsgraad, bestedingen per hotelkamer en het aantal reserveringen drastisch dalen.

Mkz raakt hotels op de Veluwe

Terwijl de invloed van mkz duidelijk zichtbaar is in de geïnfecteerde gebieden, merken hotels in de rest van Nederland maar mondjesmaat de gevolgen van de veeziekte. De meeste hotelmanagers verwachten op langer termijn geen grote invloed.

Uit het onderzoek onder drie, vier en vijf sterren hotels op de Veluwe blijkt verder dat het aantal afzeggingen kan oplopen tot honderd overnachtingen per week. Dit is gemiddeld ongeveer vijftien procent van alle reserveringen. Met name bij kleine hotels kunnen de afzeggingen grote financiële gevolgen hebben.

Het belangrijkste argument voor toeristen om de Veluwe te weren is de sluiting van het Nationaal Park ‘de hoge Veluwe’. Toeristen, normaliter van groot belangrijk voor de hotelbezetting in het weekend, negeren deze regio. Derhalve is de bezettingsgraad in de hotels in het weekend met vijftig procent gedaald. Veel Duiters, die hun paasvakantie op de Veluwe hadden gepland, bleven thuis of zochten naar een andere bestemming.

Reageer op dit artikel