artikel

Hotelbranche verwacht terugval door aanslagen VS

Horeca

AMSTERDAM – De Nederlandse hotels moeten rekening houden met een terugval na de aanslagen in de Verenigde Staten. Door de terroristische acties van dinsdag zullen minder Amerikaanse toeristen het buitenland bezoeken. Het toeristisch adviesbureau Horwath gaf woensdag deze waarschuwing tijdens de presentatie van het jaarlijkse zogeheten Hosta-rapport over ontwikkelingen in de duurdere hotels in de Benelux.

Volgens Horwath loopt het aantal Amerikaanse hotelgasten flink terug als het land bij een oorlog of aanslagen is betrokken. Zo daalde tijdens de Golfoorlog het aandeel van Amerikaanse hotelgasten in Nederland van 12,3 procent in 1989 tot 6,8 procent in 1991. Vooral Amsterdam blijkt als toeristische trekpleister gevoelig voor de gevolgen van de aanslagen, aldus Holwarth.

In het Hosta-rapport, dat gereed kwam voor de aanslagen in de VS, werd voor dit jaar al rekening gehouden met een lichte terugval in de hotelbranche. ‘De eerste tekenen van de opkomende economische recessie zijn voelbaar’, staat in het rapport te lezen. Daar komen nu dus de gevolgen van de gebeurtenissen in de VS bij.

De hotels deden vorig jaar nog goede zaken. De gemiddelde kamerbezetting ging omhoog van 75,1 tot 76,4 procent. Ook stegen de kamerprijzen tot gemiddeld 229 gulden. Amsterdam spande de kroon. In deze regio bedroeg de bezetting zelfs meer dan 85 procent en steeg de prijs per kamer naar 279 gulden.

Dit jaar en in 2002 blijft de bezetting van de hotels ongeveer gelijk op 76 procent, schat bureau Horwath. De prijs van een hotelkamer blijft wel stijgen. Dit jaar is de prijs 295 gulden. Volgend jaar kost een overnachting in een drie-, vier- of vijfsterrenhotel gemiddeld 311 gulden, ofwel bijna 140 euro.

Reageer op dit artikel