artikel

Hotels slaan zich door crises heen

Horeca

De Europese hoteliers zijn vorig jaar behoorlijk op de proef gesteld door de mond- en klauwzeercrisis, de aanslagen op 11 september en de algehele economische teruggang. De gemiddelde bezetting van drie-, vier en vijfsterrenhotels in Europa is in 2001 gedaald met 4,4 procent tot 66 procent. Dat heeft de Europese hotelmanagersclub EHMA donderdag bekendgemaakt in het Amsterdamse Amstel Hotel.

In de Nederlandse hoofdstad hebben de hotelhouders eveneens fors minder gasten mogen verwelkomen. In Amsterdam werden zes procent minder kamers verhuurd in vergelijking met 2000. Met een bezetting van tachtig procent stak de hoofdstad vorig jaar met kop en schouders boven het Europese gemiddelde uit.

Uit onderzoek dat Andersen in opdracht van de Europese hotelbazen heeft verricht, blijkt verder dat Londen van de West-Europese steden het hardst is getroffen in het teleurstellende jaar 2001. De kamerbezetting kelderde in de Britse hoofdstad met 9,6 procent tot 74 procent.

Over heel Europa bezien liep het aantal hotelgasten het meest terug in Jeruzalem en Tel Aviv. De bezetting ging in deze Israëlische steden met respectievelijk 29 en 19 procent terug tot 34 en 44 procent. Alleen de hotels in Moskou, Cardiff en op het eiland Cyprus wisten vorig jaar meer kamers te verhuren in vergelijking met 2000.

Een kamer kostte vorig jaar in Europa gemiddeld 112 euro. Dat is 1 euro duurder dan een jaar eerder. EHMA noemt het ‘opmerkelijk’ dat uitgerekend in sommige landen die niet meedoen aan de euro, zoals Zweden, Turkije en Groot-Brittannië, de kamerprijzen niet zijn gestegen in 2001.

Een stad in een ander niet-euroland wist echter vorig jaar wel Parijs van de troon te stoten als duurste verblijfplaats in West-Europa. In Genève steeg de prijs van een gemiddelde hotelkamer met 20 euro tot 190 euro. In de Franse hoofdstad kostte in 2001 een gemiddelde kamer 183 euro.

De allerduurste stad in heel Europa om een kamer te huren was in 2001 St. Petersburg. Voor een nachtverblijf in deze plaats moest vorig jaar doorgaans 209 euro neergeteld worden. Amsterdam verkeerde met een gemiddelde van 143 euro ook in de hoogste prijsregionen.

Reageer op dit artikel