artikel

Zorg voor balans in het leven

Horeca

Dominique Loiseau, de weduwe van de Franse topkok Bernard Loiseau, roept restaurateurs en koks op een goede balans te vinden tussen hun culinaire ambities en hun privé-leven. Loiseau sprak maandagavond tijdens een gala van Les Jeunes Restaurateurs d’Europe in Amsterdam. Ze kreeg een staande ovatie.

Eregast Dominique Loiseau toonde zich sterk tijdens haar speech in de koepelkerk van het Renaissancehotel in Amsterdam. Daar namen enkele honderden leden (uit acht landen) van het samenwerkingsverband Les Jeunes Restarateurs d’Europe deel aan een groots opgezette gala-avond.

Bernard Loiseau, de driesterrenkok die precies een maand geleden op 52-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte, had maar één doel voor ogen en dat was het bereiken van de absolute top, zo zei ze. Het echtpaar Loiseau heeft de afgelopen vijftien jaar slechts zeven keer vijf dagen vakantie gehad, zo hield Dominique Loiseau haar toehoorders voor. Loiseau stond onder grote media- en financiële druk (zijn Groupe Loiseau is beursgenoteerd). Hij raakte gaandeweg volledig opgebrand.

Mevrouw Loiseau adviseerde de aanwezige jonge honden uit de restaurantwereld zich de kritiek van de media op hun bedrijven niet te veel aan te trekken en zich vooral voor de gasten in te zetten. Haar belangrijkste boodschap was vooral een balans te vinden tussen hard werken, privé-leven en ontspanning. Zij heeft spijt dat zij en haar man die balans niet vonden en stelde vast dat het nu te laat is. Maar het is nog niet te laat voor al die collega’s die nu midden in de race naar het succes zitten.

De toespraak van de weduwe van Loiseau maakte diepe indruk op de aanwezigen die haar ademloos aanhoorden. Dominique Loiseau kreeg een staande ovatie na haar speech. De Groupe Loiseau wordt overigens in de geest van de overledene voortgezet.

Geen stress
Het optreden van de weduwe van de Franse topkok was het absolute hoogtepunt van het congres van Les Jeunes Restaurateurs d’Europe. Haar verhaal maakte meer los dan de eerder die dag gehouden paneldiscussie in het Marriott Hotel in Amsterdam, waar hetzelfde onderwerp aan de orde kwam.

Les Jeunes lieten zich toen niet verleiden tot een stevige discussie over de prijs van de culinaire roem. Er is geen balans tussen Michelin-sterren, privé-leven en winst maken, luidde een van de stellingen. Maar de restauranthouders gaven geen teken van herkenning. Ze zijn dik tevreden, gelukkig getrouwd en verdienen geld, althans niemand van de aanwezigen liet blijken dat het niet goed gaat met de zaken. En wat Michelin-sterren betreft, Ronald Voogel van restaurant Chapeau! in Bloemendaal heeft als recente sterbezitter nog geen bijzondere stress ondervonden: ‘We blijven wie we zijn. En we verdienen ook nog geld.’

De Jeunes Restaurateurs lieten tijdens de discussie blijken zich moeilijk te kunnen verplaatsen in een ‘zeer gevoelige collega’ als Bernard Loiseau en gaven aan zich niet gek te laten maken: ‘We werken niet voor gidsen of journalisten, we werken voor onze gasten’, aldus een van de restaurateurs. Maar een van zijn collega’s merkte op dat ‘alle koks’ nerveus zijn als er weer een gids uitkomt.

La vie en rose
Ondanks bedreigingen en onzekerheden zetten Les Jeunes Restaurateurs met steun van investeerders en gasten dit jaar wederom in op ‘la vie en rose’ zoals de kersverse president Europa Erwin Rozendal van de organisatie het in het voorwoord van de nieuwe jaargids, die maandag werd gepresenteerd, uitdrukt.

Rozendal, eigenaar van de De Beukenhof in Oegstgeest, werd in het Marriott officieel als nieuwe voorzitter gekozen. Hij volgt Jean-Jacques Daumy van Auberge de la Cognette in het Franse Issoudun op. Rozendal was eerder al voorzitter en vice-voorzitter van de Nederlandse afdeling van Les Jeunes Restaurateurs.

Eregast Dominique Loiseau toonde zich sterk tijdens haar speech in de koepelkerk van het Renaissancehotel in Amsterdam. Daar namen enkele honderden leden (uit acht landen) van het samenwerkingsverband Les Jeunes Restarateurs d’Europe deel aan een groots opgezette gala-avond.

Bernard Loiseau, de driesterrenkok die precies een maand geleden op 52-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte, had maar één doel voor ogen en dat was het bereiken van de absolute top, zo zei ze. Het echtpaar Loiseau heeft de afgelopen vijftien jaar slechts zeven keer vijf dagen vakantie gehad, zo hield Dominique Loiseau haar toehoorders voor. Loiseau stond onder grote media- en financiële druk (zijn Groupe Loiseau is beursgenoteerd). Hij raakte gaandeweg volledig opgebrand.

Mevrouw Loiseau adviseerde de aanwezige jonge honden uit de restaurantwereld zich de kritiek van de media op hun bedrijven niet te veel aan te trekken en zich vooral voor de gasten in te zetten. Haar belangrijkste boodschap was vooral een balans te vinden tussen hard werken, privé-leven en ontspanning. Zij heeft spijt dat zij en haar man die balans niet vonden en stelde vast dat het nu te laat is. Maar het is nog niet te laat voor al die collega’s die nu midden in de race naar het succes zitten.

De toespraak van de weduwe van Loiseau maakte diepe indruk op de aanwezigen die haar ademloos aanhoorden. Dominique Loiseau kreeg een staande ovatie na haar speech. De Groupe Loiseau wordt overigens in de geest van de overledene voortgezet.

Geen stress
Het optreden van de weduwe van de Franse topkok was het absolute hoogtepunt van het congres van Les Jeunes Restaurateurs d’Europe. Haar verhaal maakte meer los dan de eerder die dag gehouden paneldiscussie in het Marriott Hotel in Amsterdam, waar hetzelfde onderwerp aan de orde kwam.

Les Jeunes lieten zich toen niet verleiden tot een stevige discussie over de prijs van de culinaire roem. Er is geen balans tussen Michelin-sterren, privé-leven en winst maken, luidde een van de stellingen. Maar de restauranthouders gaven geen teken van herkenning. Ze zijn dik tevreden, gelukkig getrouwd en verdienen geld, althans niemand van de aanwezigen liet blijken dat het niet goed gaat met de zaken. En wat Michelin-sterren betreft, Ronald Voogel van restaurant Chapeau! in Bloemendaal heeft als recente sterbezitter nog geen bijzondere stress ondervonden: ‘We blijven wie we zijn. En we verdienen ook nog geld.’

De Jeunes Restaurateurs lieten tijdens de discussie blijken zich moeilijk te kunnen verplaatsen in een ‘zeer gevoelige collega’ als Bernard Loiseau en gaven aan zich niet gek te laten maken: ‘We werken niet voor gidsen of journalisten, we werken voor onze gasten’, aldus een van de restaurateurs. Maar een van zijn collega’s merkte op dat ‘alle koks’ nerveus zijn als er weer een gids uitkomt.

La vie en rose
Ondanks bedreigingen en onzekerheden zetten Les Jeunes Restaurateurs met steun van investeerders en gasten dit jaar wederom in op ‘la vie en rose’ zoals de kersverse president Europa Erwin Rozendal van de organisatie het in het voorwoord van de nieuwe jaargids, die maandag werd gepresenteerd, uitdrukt.

Rozendal, eigenaar van de De Beukenhof in Oegstgeest, werd in het Marriott officieel als nieuwe voorzitter gekozen. Hij volgt Jean-Jacques Daumy van Auberge de la Cognette in het Franse Issoudun op. Rozendal was eerder al voorzitter en vice-voorzitter van de Nederlandse afdeling van Les Jeunes Restaurateurs.

Reageer op dit artikel