artikel

21-30 2003

Horeca

21 (29) Febo60 vestigingen€38 miljoenDe grootste snackketen van Nederlandse bodem en volgens Febo zelf ook gewoon de lekkerste. Febo stamt van Ferdinand Bolstraat, want daar begon deze snackketen in 1941. Van de 60 vestigingen die Febo telt, zijn er zes in eigen beheer. De rest is franchise. ‘Zien, trekken en wegwezen’, luidt het devies van […]

21 (29) Febo
60 vestigingen
€38 miljoen
De grootste snackketen van Nederlandse bodem en volgens Febo zelf ook gewoon de lekkerste. Febo stamt van Ferdinand Bolstraat, want daar begon deze snackketen in 1941. Van de 60 vestigingen die Febo telt, zijn er zes in eigen beheer. De rest is franchise. ‘Zien, trekken en wegwezen’, luidt het devies van de automatiekpionier. Een eigen fabriek in Amsterdam maakt de snacks. Vooral de kroketten lopen hard: daarvan maken ze er in Amsterdam 50.000 op een dag. Febo verving de ham in het bamiblok door kip, om zo aan ‘de behoefte van allochtonen te voldoen’. Lekker: couscous met bamibal.

Telefoonnummer (020) 632 85 55.
www.febo.nl

22 (30) Bastion Hotels
29 vestigingen
€37,5 miljoen
Als enige van alle hoteliers die we de afgelopen weken aan de lijn hadden, deed Bastion-directeur Maik Willems een beetje lacherig over onze Top-100. Jammer. Vorig jaar gaf Bastion nog een uitgebreide toelichting op de plannen om de keten naar een luxer peil te tillen. Met zo’n negatieve houding wordt dat laatste natuurlijk niks. Willems vertelde ooit aan het blad Hospitality Management dat Bastion net zo goed een punaisefabriek had kunnen zijn. Vandaar misschien zijn pinnige reactie.

Telefoonnummer (030) 267 16 16.
www.bastionhotel.nl

23 (28) Carlton Hotel Collection
8 vestigingen
€37 miljoen
Deze chique groep van acht zakenhotels is onderdeel van het Britse HMI. De keten nam recentelijk nog het viersterren Canal Crown Hotel in Amsterdam over. De overname past in de strategie van de keten om in alle randstedelijke gebieden op toplocaties aanwezig te zijn. Mooi toch.

Telefoonnummer (030) 241 56 55.
www.carlton.nl

24 (27) AHM Hotel Groep
12 vestigingen
€35 miljoen
Een bedrijf om in de gaten te houden, schreven we vorig jaar over AHM. En warempel, het bedrijf van de voormalige bouwkoning Job Heijligers sloeg dit jaar (weer) flink toe. Geruisloos maar doeltreffend verwierf de AHM Hotel Groep niet alleen de exploitatie van de zes Euroase Hotels, maar ook het management van het Hotel- en Congrescentrum Papendal. Vooral die laatste overname – voordien werd de exploitatie door Papendal zelf gedaan – betekent big business, want er wordt heel wat afvergaderd op het nationale sportcentrum. De tactiek van AHM bij al dat overnamegeweld is als volgt: het veroveren van viersterrenhotels met veel, heel veel vergaderruimte. Inmiddels is AHM aardig op weg naar landelijke dekking in de vergadermarkt. Maar vanwege de nog altijd beperkte naamsbekendheid van AHM opereren de locaties onder de vlaggen van Best Western en Golden Tulip. Wij sluiten niet uit dat dat nog gaat veranderen. AHM mikt nog op overnames in het zuiden van het land.

Telefoonnummer (033) 465 50 00.
www.ahmhotelgroep.nl

25 (34) Okura
1 vestiging
€33,3 miljoen
Van Marcel van Aelst krijgen we een keurig met vulpen ingevuld vragenformulier terug. De Okura-directeur is wat je noemt ‘every inch a gentleman’. Een gentleman met lichte kopzorgen, want Van Aelst deelt mede blij te zullen zijn als 2003 dezelfde omzet oplevert als 2002. Hij verwacht eerder een daling. Van Aelst, die (weliswaar met een onderbreking) sinds de opening van het Okura in ’71 aan het hotel verbonden is, is al jaren op zoek naar een locatie voor een tweede Okura in Europa. Niet in Nederland, maar in een andere West-Europese hoofdstad.

Telefoonnummer (020) 678 71 11
www.okura.nl

26 (38) Dorint Hotels & Resorts
3 vestigingen
€30,3 miljoen
Met een investering van 85 miljoen euro is het nieuwe viersterren Dorint op Schiphol-Oost volgens general manager Kees Teer het duurste hotel dat ooit in Nederland is gebouwd. Het hotel heeft 442 kamers, vijftien congreszalen, drie restaurants en een grote ondergrondse parkeergarage. Het nieuwe hotel gaat in augustus open. Het is het vierde Dorint-hotel in Nederland. Het vijfde verrijst naast de cruise terminal in het centrum van Amsterdam.Het is een opmerkelijke investering van de Duitse hotelketen.

Medio vorig jaar kwam Dorint zwaar in de rode cijfers als gevolg van een te agressieve expansie – in zes jaar tijd van 40 naar 90 hotels, waaronder veel in voormalig Oost-Duitsland – plus de gevolgen van 11 september en aanhoudende economische tegenwind op de thuismarkt Duitsland. Alleen met een overbruggingskrediet van de banken en de verkoop van 30 procent van de aandelen aan het Franse Accor (nummer 6), kon Dorint ternauwernood worden gered.

Teer liet toen echter weten dat de door dr. Herbert Ebertz – een van de tien rijkste zakenlui van Duitsland – gefinancierde en ontwikkelde bouwprojecten geen hinder zouden ondervinden van de ontwikkelingen. Ebertz trad toen overigens wel terug als voorzitter van de raad van commissarissen van Dorint.Inmiddels nadert het Dorint op Schiphol-Oost z’n voltooiing en is de werving van bijna 200 medewerkers gestart. De marketing en sales van het hotel zullen, net als bij de overige ruim 90 Dorint-hotels, via Accor lopen.

Dorint maakt gebruik van het Accor-reserveringssysteem waarbij 4000 hotels zijn aangesloten, maar de merknaam Dorint zal volgens Teer vooralsnog blijven voortbestaan. Ook het management van de hotels blijft in handen van Dorint. Volgens Teer mag Accor de handjes dichtknijpen met de Dorint-parel. ‘Accor is een showroom vol mooie Franse auto’s. Daar staan nu een paar BMW’s uit de zeven-serie tussen.’Ondanks de problemen in het moederland Duitsland behaalden de Nederlandse Dorint-hotels (Eindhoven, Den Haag, Schiphol-Airport/Badhoevedorp) in 2002 uitstekende resultaten, zo laat Teer weten. De omzet steeg een weinig met €1 miljoen, maar door kostenbesparingen en hogere kamerbezettingen kwam het resultaat van de drie hotels samen ruim 20 procent hoger uit dan in 2001. De gemiddelde kamerbezetting steeg van 71, 3 naar 75,6 procent. Het Dorint Schiphol Airport haalde zelfs 83 procent.

Met het nieuwe Dorint Schiphol-Oost heeft de keten straks 664 kamers nabij de luchthaven. Als Dorint City Harbour Amsterdam in 2005 z’n deuren opent, heeft de keten 1050 kamers in de hoofdstad. Voor dit jaar houdt Teer een fikse slag om de arm: nul procent groei, als we de nieuwe vestiging op Schiphol niet meetellen.

Telefoonnummer (020) 405 62 22.
www.dorint.de

27 (33) Sligro
186 vestigingen
€ 30 miljoen
Het beursgenoteerde groothandels- en supermarktbedrijf Sligro zag de winst vorig jaar boven verwachting met 46 procent groeien naar €37 miljoen euro, en dat is een knappe prestatie. De totale omzet steeg in 2002 met 10,8 procent naar €1,3 miljard. De omzet van de drie franchiseformules die meetellen voor onze Top-100 valt daar een beetje bij in het niet: €30 miljoen. Met zo’n 150 vestigingen is Big Snack de grootste formule. Food Planet, Brasserie Entrée en Alex Meijer Café Plus zijn de andere formules.

Omdat Sligro het geld wil verdienen met de groothandel en niet met de primaire horeca, zijn de franchisevoorwaarden uiterst billijk. De jaarlijkse franchisefee bedraagt slechts drie procent van de omzet, en dat is elders wel anders. Daar staat tegenover dat de heren en dames ondernemers verplicht zijn bij Sligro hun inkopen te doen. Groei moet de komende jaren vooral komen van de brasserieën. Vijf per jaar wil Sligro er openen, in dorpkernen en winkelcentra.

Telefoonnummer (0413) 34 35 00
www.sligro.nl

28 (21) Holland Hotels
104 vestigingen
€30 miljoen
Geen echt concern, maar een hartverwarmend samenwerkingsverband van zo’n 104 kleinere twee- en driesterrenhotels in stad en land. Vandaar dat er ook geen geconsolideerde cijfers zijn. Dus moeten we schatten. Vorig jaar zaten we te hoog, denken we nu. Vandaar de daling in de ranglijst. Het verbond ging vorig jaar een samenwerking aan met Fanové, de inkooporganisatie van Best Western en Bilderberg, zodat ook de leden van Holland Hotels tegenwoordig kunnen genieten van een ‘substantieel’ inkoopvoordeel.

Telefoonnummer (076) 520 28 88
www.hollandhotels.nl

29 (24) Amrâth
15 vestigingen
€ 30 miljoen
Nog altijd is Giovanni van Eijl niet opgemerkt door het poenblad Quote, want ook in de laatste editie van de Quote 500 van rijkste Nederlanders schittert Van Eijl door afwezigheid. Een misser, want de belegger/hotelier is niet alleen exploitant van de hotels, maar ook eigenaar van het onroerend goed. Zijn Amrâth-keten, vernoemd naar van Eijls Franse moeder, is inmiddels naar een respectabele omvang van vijftien vestigingen gegroeid. Bovendien is Van Eijl eigenaar van het onroerend goed van Grand Hotel Gooiland in Hilversum, dat hij verhuurt aan Arno Haye (nummer 92). Ook is de introverte investeerder eigenaar van de wegrestaurants op Hazeldonk bij Breda. Van Eijl verwierf de pleisterplaats voor een prikkie, en verhuurt de opstallen inmiddels weer voor een goede prijs aan McDonald’s (nummer 2). Hij noemt die deal niet voor niets een van de hoogtepunten van 2002.

Van Eijl zit verder nog met een vinger in het onroerend goed van het onlangs opgeleverde Star Hotel in Hengelo, dat wordt geëxploiteerd door de Dish Hotel Groep van Vollenga en Meijer (nummer 85). Volgens Van Eijl is het rendement op hotels hoger dan op kantoren, maar zijn ze wel conjunctuurgevoeliger. Dat heeft hij inmiddels aan den lijve ondervonden, want 2002 krijgt van hem een magere zes.

Telefoonnummer (043) 321 38 38
www.amrath.nl

30 (36) Radisson SAS
2 vestigingen
€ 30 miljoen
Met de opening van Park Inn Berlin Alexanderplatz wordt het internationale merk Park Inn in Europa geïntroduceerd door het Scandinavische Rezidor SAS Hospitality, het vroegere Radisson SAS (dat nog wel als merknaam bestaat). Na Berlijn wil Rezidor met Park Inn de boer op in de rest van Europa. Ook Nederland staat op het verlanglijstje. En het gaat dan niet per se om hotels van 1000 kamers, zoals in Berlijn. Tot nu toe heeft Rezidor twee hotels in Nederland, beide Radisson SAS: op Schiphol (279 kamers) en in het centrum van Amsterdam (243 kamers, vijf sterren). De twee hotels beleefden een goed 2002 en ook de prognose voor 2003 zag goed uit. Maar ja.

Telefoonnummer: (020) 655 31 31
www.radissonsas.com

21 (29) Febo
60 vestigingen
€38 miljoen
De grootste snackketen van Nederlandse bodem en volgens Febo zelf ook gewoon de lekkerste. Febo stamt van Ferdinand Bolstraat, want daar begon deze snackketen in 1941. Van de 60 vestigingen die Febo telt, zijn er zes in eigen beheer. De rest is franchise. ‘Zien, trekken en wegwezen’, luidt het devies van de automatiekpionier. Een eigen fabriek in Amsterdam maakt de snacks. Vooral de kroketten lopen hard: daarvan maken ze er in Amsterdam 50.000 op een dag. Febo verving de ham in het bamiblok door kip, om zo aan ‘de behoefte van allochtonen te voldoen’. Lekker: couscous met bamibal.

Telefoonnummer (020) 632 85 55.
www.febo.nl

22 (30) Bastion Hotels
29 vestigingen
€37,5 miljoen
Als enige van alle hoteliers die we de afgelopen weken aan de lijn hadden, deed Bastion-directeur Maik Willems een beetje lacherig over onze Top-100. Jammer. Vorig jaar gaf Bastion nog een uitgebreide toelichting op de plannen om de keten naar een luxer peil te tillen. Met zo’n negatieve houding wordt dat laatste natuurlijk niks. Willems vertelde ooit aan het blad Hospitality Management dat Bastion net zo goed een punaisefabriek had kunnen zijn. Vandaar misschien zijn pinnige reactie.

Telefoonnummer (030) 267 16 16.
www.bastionhotel.nl

23 (28) Carlton Hotel Collection
8 vestigingen
€37 miljoen
Deze chique groep van acht zakenhotels is onderdeel van het Britse HMI. De keten nam recentelijk nog het viersterren Canal Crown Hotel in Amsterdam over. De overname past in de strategie van de keten om in alle randstedelijke gebieden op toplocaties aanwezig te zijn. Mooi toch.

Telefoonnummer (030) 241 56 55.
www.carlton.nl

24 (27) AHM Hotel Groep
12 vestigingen
€35 miljoen
Een bedrijf om in de gaten te houden, schreven we vorig jaar over AHM. En warempel, het bedrijf van de voormalige bouwkoning Job Heijligers sloeg dit jaar (weer) flink toe. Geruisloos maar doeltreffend verwierf de AHM Hotel Groep niet alleen de exploitatie van de zes Euroase Hotels, maar ook het management van het Hotel- en Congrescentrum Papendal. Vooral die laatste overname – voordien werd de exploitatie door Papendal zelf gedaan – betekent big business, want er wordt heel wat afvergaderd op het nationale sportcentrum. De tactiek van AHM bij al dat overnamegeweld is als volgt: het veroveren van viersterrenhotels met veel, heel veel vergaderruimte. Inmiddels is AHM aardig op weg naar landelijke dekking in de vergadermarkt. Maar vanwege de nog altijd beperkte naamsbekendheid van AHM opereren de locaties onder de vlaggen van Best Western en Golden Tulip. Wij sluiten niet uit dat dat nog gaat veranderen. AHM mikt nog op overnames in het zuiden van het land.

Telefoonnummer (033) 465 50 00.
www.ahmhotelgroep.nl

25 (34) Okura
1 vestiging
€33,3 miljoen
Van Marcel van Aelst krijgen we een keurig met vulpen ingevuld vragenformulier terug. De Okura-directeur is wat je noemt ‘every inch a gentleman’. Een gentleman met lichte kopzorgen, want Van Aelst deelt mede blij te zullen zijn als 2003 dezelfde omzet oplevert als 2002. Hij verwacht eerder een daling. Van Aelst, die (weliswaar met een onderbreking) sinds de opening van het Okura in ’71 aan het hotel verbonden is, is al jaren op zoek naar een locatie voor een tweede Okura in Europa. Niet in Nederland, maar in een andere West-Europese hoofdstad.

Telefoonnummer (020) 678 71 11
www.okura.nl

26 (38) Dorint Hotels & Resorts
3 vestigingen
€30,3 miljoen
Met een investering van 85 miljoen euro is het nieuwe viersterren Dorint op Schiphol-Oost volgens general manager Kees Teer het duurste hotel dat ooit in Nederland is gebouwd. Het hotel heeft 442 kamers, vijftien congreszalen, drie restaurants en een grote ondergrondse parkeergarage. Het nieuwe hotel gaat in augustus open. Het is het vierde Dorint-hotel in Nederland. Het vijfde verrijst naast de cruise terminal in het centrum van Amsterdam.Het is een opmerkelijke investering van de Duitse hotelketen.

Medio vorig jaar kwam Dorint zwaar in de rode cijfers als gevolg van een te agressieve expansie – in zes jaar tijd van 40 naar 90 hotels, waaronder veel in voormalig Oost-Duitsland – plus de gevolgen van 11 september en aanhoudende economische tegenwind op de thuismarkt Duitsland. Alleen met een overbruggingskrediet van de banken en de verkoop van 30 procent van de aandelen aan het Franse Accor (nummer 6), kon Dorint ternauwernood worden gered.

Teer liet toen echter weten dat de door dr. Herbert Ebertz – een van de tien rijkste zakenlui van Duitsland – gefinancierde en ontwikkelde bouwprojecten geen hinder zouden ondervinden van de ontwikkelingen. Ebertz trad toen overigens wel terug als voorzitter van de raad van commissarissen van Dorint.Inmiddels nadert het Dorint op Schiphol-Oost z’n voltooiing en is de werving van bijna 200 medewerkers gestart. De marketing en sales van het hotel zullen, net als bij de overige ruim 90 Dorint-hotels, via Accor lopen.

Dorint maakt gebruik van het Accor-reserveringssysteem waarbij 4000 hotels zijn aangesloten, maar de merknaam Dorint zal volgens Teer vooralsnog blijven voortbestaan. Ook het management van de hotels blijft in handen van Dorint. Volgens Teer mag Accor de handjes dichtknijpen met de Dorint-parel. ‘Accor is een showroom vol mooie Franse auto’s. Daar staan nu een paar BMW’s uit de zeven-serie tussen.’Ondanks de problemen in het moederland Duitsland behaalden de Nederlandse Dorint-hotels (Eindhoven, Den Haag, Schiphol-Airport/Badhoevedorp) in 2002 uitstekende resultaten, zo laat Teer weten. De omzet steeg een weinig met €1 miljoen, maar door kostenbesparingen en hogere kamerbezettingen kwam het resultaat van de drie hotels samen ruim 20 procent hoger uit dan in 2001. De gemiddelde kamerbezetting steeg van 71, 3 naar 75,6 procent. Het Dorint Schiphol Airport haalde zelfs 83 procent.

Met het nieuwe Dorint Schiphol-Oost heeft de keten straks 664 kamers nabij de luchthaven. Als Dorint City Harbour Amsterdam in 2005 z’n deuren opent, heeft de keten 1050 kamers in de hoofdstad. Voor dit jaar houdt Teer een fikse slag om de arm: nul procent groei, als we de nieuwe vestiging op Schiphol niet meetellen.

Telefoonnummer (020) 405 62 22.
www.dorint.de

27 (33) Sligro
186 vestigingen
€ 30 miljoen
Het beursgenoteerde groothandels- en supermarktbedrijf Sligro zag de winst vorig jaar boven verwachting met 46 procent groeien naar €37 miljoen euro, en dat is een knappe prestatie. De totale omzet steeg in 2002 met 10,8 procent naar €1,3 miljard. De omzet van de drie franchiseformules die meetellen voor onze Top-100 valt daar een beetje bij in het niet: €30 miljoen. Met zo’n 150 vestigingen is Big Snack de grootste formule. Food Planet, Brasserie Entrée en Alex Meijer Café Plus zijn de andere formules.

Omdat Sligro het geld wil verdienen met de groothandel en niet met de primaire horeca, zijn de franchisevoorwaarden uiterst billijk. De jaarlijkse franchisefee bedraagt slechts drie procent van de omzet, en dat is elders wel anders. Daar staat tegenover dat de heren en dames ondernemers verplicht zijn bij Sligro hun inkopen te doen. Groei moet de komende jaren vooral komen van de brasserieën. Vijf per jaar wil Sligro er openen, in dorpkernen en winkelcentra.

Telefoonnummer (0413) 34 35 00
www.sligro.nl

28 (21) Holland Hotels
104 vestigingen
€30 miljoen
Geen echt concern, maar een hartverwarmend samenwerkingsverband van zo’n 104 kleinere twee- en driesterrenhotels in stad en land. Vandaar dat er ook geen geconsolideerde cijfers zijn. Dus moeten we schatten. Vorig jaar zaten we te hoog, denken we nu. Vandaar de daling in de ranglijst. Het verbond ging vorig jaar een samenwerking aan met Fanové, de inkooporganisatie van Best Western en Bilderberg, zodat ook de leden van Holland Hotels tegenwoordig kunnen genieten van een ‘substantieel’ inkoopvoordeel.

Telefoonnummer (076) 520 28 88
www.hollandhotels.nl

29 (24) Amrâth
15 vestigingen
€ 30 miljoen
Nog altijd is Giovanni van Eijl niet opgemerkt door het poenblad Quote, want ook in de laatste editie van de Quote 500 van rijkste Nederlanders schittert Van Eijl door afwezigheid. Een misser, want de belegger/hotelier is niet alleen exploitant van de hotels, maar ook eigenaar van het onroerend goed. Zijn Amrâth-keten, vernoemd naar van Eijls Franse moeder, is inmiddels naar een respectabele omvang van vijftien vestigingen gegroeid. Bovendien is Van Eijl eigenaar van het onroerend goed van Grand Hotel Gooiland in Hilversum, dat hij verhuurt aan Arno Haye (nummer 92). Ook is de introverte investeerder eigenaar van de wegrestaurants op Hazeldonk bij Breda. Van Eijl verwierf de pleisterplaats voor een prikkie, en verhuurt de opstallen inmiddels weer voor een goede prijs aan McDonald’s (nummer 2). Hij noemt die deal niet voor niets een van de hoogtepunten van 2002.

Van Eijl zit verder nog met een vinger in het onroerend goed van het onlangs opgeleverde Star Hotel in Hengelo, dat wordt geëxploiteerd door de Dish Hotel Groep van Vollenga en Meijer (nummer 85). Volgens Van Eijl is het rendement op hotels hoger dan op kantoren, maar zijn ze wel conjunctuurgevoeliger. Dat heeft hij inmiddels aan den lijve ondervonden, want 2002 krijgt van hem een magere zes.

Telefoonnummer (043) 321 38 38
www.amrath.nl

30 (36) Radisson SAS
2 vestigingen
€ 30 miljoen
Met de opening van Park Inn Berlin Alexanderplatz wordt het internationale merk Park Inn in Europa geïntroduceerd door het Scandinavische Rezidor SAS Hospitality, het vroegere Radisson SAS (dat nog wel als merknaam bestaat). Na Berlijn wil Rezidor met Park Inn de boer op in de rest van Europa. Ook Nederland staat op het verlanglijstje. En het gaat dan niet per se om hotels van 1000 kamers, zoals in Berlijn. Tot nu toe heeft Rezidor twee hotels in Nederland, beide Radisson SAS: op Schiphol (279 kamers) en in het centrum van Amsterdam (243 kamers, vijf sterren). De twee hotels beleefden een goed 2002 en ook de prognose voor 2003 zag goed uit. Maar ja.

Telefoonnummer: (020) 655 31 31
www.radissonsas.com

Reageer op dit artikel