artikel

Elburgse mobiele snackverkopers schrijven zich in voor verkooppunt

Horeca

Mobiele snackverkopers maken per openbare inschrijving kans op een verkooppunt aan de Havenkade in de gemeente Elburg. De gemeente wilde eigenlijk van de standplaats af omdat het ten koste gaat van het aanblik van de haven. Er is echter toch besloten de standplaats voor nog een jaar te verhuren. Op verzoek van verschillende snackverkopers gebeurt dit per openbare inschrijving.

‘Ongeveer zes jaar geleden was er ook een openbare inschrijving voor de standplaats’, vertelt Warner Pap, beleidsmedewerker economische zaken bij de gemeente. Snackverkopers Jochem en Mirjam Brockmann werden toen tweede. Nadat het verkooppunt vorig jaar leeg kwam te staan, vroeg Brockmann of hij alsnog op die plaats snacks mocht verkopen. De gemeente stemde daarin toe en gaf hem een huurovereenkomst voor een jaar.

Daarop kwam echter commentaar van andere snackverkopers omdat zij geen kans kregen om de standplaats te huren. De gemeente heeft daarom gekozen voor openbare inschrijving. Brockmann doet echter niet meer mee. ‘De gemeente Elburg verhuurt de standplaats gedurende de maanden mei tot en met september 2003. Wat er daarna met het verkooppunt gaat gebeuren is nog niet bekend’, vertelt Mirjam Brockmann. ‘Als je een huurcontract voor vijf jaar hebt, kun je een verkoopwagen kopen. Maar die zekerheid heb je niet. Je wordt dus verplicht een wagen te huren, wat erg duur is. Daarnaast is het moeilijk om een vaste klantenkring op te bouwen omdat het onzeker is of je de komende jaren op de standplaats mag blijven staan.’

Wat er na september met de standplaats gebeurt, is nog ongewis. ‘De kans bestaat dat het verkooppunt dan helemaal verdwijnt. De gemeente wil de oude binnenstad in ere herstellen en een snackwagen hoort daar niet in thuis’, stelt Pap.

‘Ongeveer zes jaar geleden was er ook een openbare inschrijving voor de standplaats’, vertelt Warner Pap, beleidsmedewerker economische zaken bij de gemeente. Snackverkopers Jochem en Mirjam Brockmann werden toen tweede. Nadat het verkooppunt vorig jaar leeg kwam te staan, vroeg Brockmann of hij alsnog op die plaats snacks mocht verkopen. De gemeente stemde daarin toe en gaf hem een huurovereenkomst voor een jaar.

Daarop kwam echter commentaar van andere snackverkopers omdat zij geen kans kregen om de standplaats te huren. De gemeente heeft daarom gekozen voor openbare inschrijving. Brockmann doet echter niet meer mee. ‘De gemeente Elburg verhuurt de standplaats gedurende de maanden mei tot en met september 2003. Wat er daarna met het verkooppunt gaat gebeuren is nog niet bekend’, vertelt Mirjam Brockmann. ‘Als je een huurcontract voor vijf jaar hebt, kun je een verkoopwagen kopen. Maar die zekerheid heb je niet. Je wordt dus verplicht een wagen te huren, wat erg duur is. Daarnaast is het moeilijk om een vaste klantenkring op te bouwen omdat het onzeker is of je de komende jaren op de standplaats mag blijven staan.’

Wat er na september met de standplaats gebeurt, is nog ongewis. ‘De kans bestaat dat het verkooppunt dan helemaal verdwijnt. De gemeente wil de oude binnenstad in ere herstellen en een snackwagen hoort daar niet in thuis’, stelt Pap.

Reageer op dit artikel