artikel

61-70 2003

Horeca

61 (69) Quality Company43 vestigingen€13 miljoenFranchiseketen uit Groenekan met twee fastfoodformules: Foodmaster en Select Cafetaria. Groeide het afgelopen jaar met vijf vestigingen en verwacht er dit jaar nog eens vijf bij en een omzetgroei van 2 miljoen. Dat is redelijk, zeker in vergelijking met sommige concurrenten.Telefoonnummer (0346) 21 11 50www.foodmaster.nl 62 (70) De Goudreinet9 vestigingen€12,5 […]

61 (69) Quality Company
43 vestigingen
€13 miljoen
Franchiseketen uit Groenekan met twee fastfoodformules: Foodmaster en Select Cafetaria. Groeide het afgelopen jaar met vijf vestigingen en verwacht er dit jaar nog eens vijf bij en een omzetgroei van 2 miljoen. Dat is redelijk, zeker in vergelijking met sommige concurrenten.

Telefoonnummer (0346) 21 11 50
www.foodmaster.nl

62 (70) De Goudreinet
9 vestigingen
€12,5 miljoen‘
Gul, gastvrij en makkelijk bereikbaar’, luidt de slogan van De Goudreinet. Laten wij daar nu helemaal niks van gemerkt hebben. De keten geeft geen enkele kik op onze verzoeken om informatie. Daarom hier onze alternatieve slogan: Goudreinet: zo gesloten als een oester. De keten telt negen wegrestaurants in hoofdzakelijk het gereformeerde deel van Nederland. De eerste vestiging staat in Ochten langs de A15. Daarna volgden Weert (A2), Veenendaal (A12), Barneveld (A1), Opheusden (A15), Kesteren (A15), Leuven-Vuren (A15), Lunteren (N30) en Beekbergen (in het bos).

Telefoonnummer (0344) 64 17 40
www.goudreinet.nl

63 (67) Xelat Holding
9 vestigingen
€11,9 miljoen
Van Xelat-eigenaar Benoit Wesly verscheen recent een heuse biografie: ‘Het paradijs kent vele gezichten’. Het moet gezegd: Wesly heeft het een en ander meegemaakt. De moord op zijn joodse familieleden in WO II, de waanzin van de Vietnam-oorlog, de snelle handel in de wereld van het onroerend goed en zijn spraakmakende optreden als voorzitter van de Maastrichtse betaaldvoetbalclub MVV. In het alledaagse horecaleven is Wesly eigenaar van twee Maastrichtse hotels: Derlon en Apple Park. Verder is hij eigenaar van de Applebee-restaurants. In Maastricht plant hij een derde hotel aan de Avenue Ceramique.

Telefoonnummer (043) 325 81 25

64 (74) Al Capone’s
30 vestigingen
€11,5 miljoen
Het leuke aan Danny Galiart is dat hij altijd opgewekt is. Of hij nu in een echtscheiding ligt of in een faillissement verwikkeld is, Galiart blijft ons keurig netjes te woord staan. Danny, bedankt. Maar hij heeft dan ook heel wat uit te leggen. Een korte samenvatting van de afgelopen twee jaar: de oprichter en voormalig ijshockeyprof trad in 2001 terug als algemeen directeur van Al Capone’s Holding. Hij was verwikkeld in een echtscheiding en Galiart wilde zichzelf ‘hergroeperen’ als franchisenemer. De oorspronkelijke doelen van zijn in 1993 opgerichte pizzaketen, met zo’n 50 vestigingen naar de beurs, heeft hij nooit kunnen realiseren. Nog geen jaar later keerde Galiart alweer terug in de leiding van Al Capone’s. In een ultieme poging om de nummer één te worden op de pizzamarkt, maakte hij in het voorjaar van 2002 bekend te fuseren met Original Pizza Company (zie New York Pizza, nummer 38). De fusie mislukte jammerlijk, OPC ging failliet en Galiart kon op het nippertje een doorstart maken.

Inmiddels heeft Al Capone’s weer een respectabel aantal van 30 franchisenemers. Dat zullen er volgens de altijd opgewekte Galiart ras meer worden, want Al Capone’s heeft volgens hem de beste franchisevoorwaarden. ,,Middeleeuws’’ noemt hij de contracten waar Al Capone’s vroeger mee werkte. Marketeer Galiart – kwam als eerste met de bounce-back-coupons, introduceerde een heus callcenter en komt nu als eerste van de grote jongens met pizza’s Italian style – let tegenwoordig ook op de kleintjes. Het onvolprezen callcenter werd opgedoekt, de groothandel uitbesteed, het aantal consultants fors uitgedund.

www.alcapones.nl

65 (-) Chagall Group
2 vestigingen
€11,5 miljoen
Tophotels met vijf sterren hebben steeds vaker restaurants van culinair niveau in huis, al dan niet met Michelin-sterren. Denk aan restaurant Vermeer in Barbizon Palace en La Rive in het Amstelhotel. Steeds meer viersterrenhotels volgen die trend. Zoals bij de Chagall-groep van Ad Siliakus. Volgend jaar april opent hij het gloednieuwe viersterrenhotel The Grand Winston in Rijswijk (252 kamers). Topkok Imko Binnerts gaat de keuken bemannen. Nu al beschikt Chagall over twee andere viersterrenhotels met restaurants: hotel Corona in Den Haag met onder zijn dak restaurant Marc Smeets en het Green Park-hotel in Leidschendam met restaurant Chiparus. Bij alle restaurants is het culinair niveau hoger dan gemiddeld. Volgens Chagall loont het om geld te investeren in een hotelrestaurant met culinaire allure. Desondanks verwacht de keten ,,zeker geen gemakkelijk jaar.’’

Telefoonnummer (070) 320 92 80
www.greenpark.nl

66 (-) De l’Europe
1 vestiging€
€11,4 miljoen
Eén van de weinige tophotels in Nederland die niet aan een keten zijn verbonden. Hotel De l’Europe is namelijk eigendom van brouwer Heineken. Algemeen directeur Adriaan Grandia werd door Freddie Heineken hoogstpersoonlijk aangenomen. En behalve dat wijlen Heineken vond dat Grandia de verkeerde kleur pak aan had, klikte het goed tussen de twee. Inmiddels zit Grandia al een kwart eeuw bij De l’Europe. Zei ooit in Misset Horeca een crisis ‘fijn’ te vinden en kan dus nu weer aan de bak. Weigerde ooit Michael Jackson en z’n gevolg, en ook prinsen uit het Midden-Oosten kunnen beter elders boeken. ,,Ze verlangen grote aantallen kamers, eisen alle aandacht op en verstoren het bedrijf.’’ Kijk, dat kan alleen als je zelfstandig bent.

Telefoonnummer (020) 531 17 77
www.leurope.nl

67 (71) Bram Ladage Verse Patat
28 vestigingen
€11,1 miljoen
,,Jarenlang hebben wij in Hoogvliet kunnen genieten van jullie overheerlijke patat. Nu zijn wij sinds een paar maanden verhuisd. Alsjeblieft Bram, open een vestiging in Leidsche Rijn in de buurt van postcode 3544.’’ Bram Ladage is ongekend populair bij liefhebbers van een vette bek in en om Rotterdam, zoveel maakt dit e-mailtje wel duidelijk. Z’n populariteit heeft hij puur en alleen te danken aan de kwaliteit van z’n frieten. Van z’n communicatieve skills moet onze Bram het niet hebben. De ongekroonde patatkoning van Rotterdam wil alwéér niet meedoen aan ‘die onzin’ van de Top-100. Ladage heeft 24 snackbars in en om Rotterdam en een handvol vestigingen van Boterham Express. De meeste in franchise.

Telefoonnummer (010) 202 62 44
www.bramladage.nl

68 (72) Libema
16 vestigingen
11 miljoen
Van iets komt iets, blijkt maar weer eens uit het verhaal van Libema. In 1958 kocht Max Lips voor zijn zonen een Renault uit 1914 om lekker aan te sleutelen. Even later stond een hele parkeerplaats vol met oud roest bij zijn huis in Drunen. Lips kwam op het lumineuze idee om de brikken tentoon te stellen en ziedaar: in 1972 opende de toenmalige minister Marga Klompé het Autotron Drunen. Tegenwoordig zit de tentoonstelling in Rosmalen, net als het hoofdkantoor van exploitatiemaatschappij Libema. Naast het Autotron doet Libema heden ten dage ook de exploitatie van Safaripark Beekse Bergen, het Ecodrome in Zwolle, de Brabanthallen in Den Bosch en de IJsselhallen in Zwolle. Daarnaast doet het nog wat in vakantieparken en onroerend goed.

Telefoonnummer (073) 528 22 00
www.libema.nl

69 (98) Sparerib Express
18 vestigingen
€10 miljoen
Sparerib groeit als kool. Vorig jaar nog maar dertien vestigingen en volgend jaar naar 23; tenminste, als de planning wordt gehaald, en dat moet je bij dit soort ketens altijd afwachten. Anders dan de pizza delivery’s heeft Sparerib Express geen afhaal-mogelijkheid. De meeste vestigingen zitten op achteraflocaties zoals industrieterreinen, en dat scheelt in de kosten. Is tot nu toe de enige spareribclub met een dekking die je landelijk zou mogen noemen, en ook dat is in de pizzamarkt wel anders. Verder geen brommertjes bij Sparerib, maar bestelautootjes De loinribs van maar liefst 650 gram worden bereid volgens geheim recept, en dat proef je.

Telefoonnummer (020) 693 07 52
www.spareribexpress.nl


70 (-) Dobson & Uzcudun
13 vestigingen
€9,5 miljoen
Een naam die weinigen zullen kennen, maar al wel twintig jaar actief in de Amsterdamse horeca. In 1981 openden de Argentijnen Jaime Dobson en Daniel Uzcudun aan het Spui een Argentijns grillrestaurant: Rancho Argentinian Grill. Inmiddels wordt Amsterdam opgesierd door zeven Rancho’s en ontwikkelden Dobson & Uzcudun nog een handvol andere restaurantformules: Matias, Chicano’s, de tapasrestaurants Sal Gorda en Paso Doble en het Mexicaanse restaurant Café Pacifico aan de Warmoesstraat.

Telefoonnummer (020) 611 91 19
www.dobson-uzcudun.nl

61 (69) Quality Company
43 vestigingen
€13 miljoen
Franchiseketen uit Groenekan met twee fastfoodformules: Foodmaster en Select Cafetaria. Groeide het afgelopen jaar met vijf vestigingen en verwacht er dit jaar nog eens vijf bij en een omzetgroei van 2 miljoen. Dat is redelijk, zeker in vergelijking met sommige concurrenten.

Telefoonnummer (0346) 21 11 50
www.foodmaster.nl

62 (70) De Goudreinet
9 vestigingen
€12,5 miljoen‘
Gul, gastvrij en makkelijk bereikbaar’, luidt de slogan van De Goudreinet. Laten wij daar nu helemaal niks van gemerkt hebben. De keten geeft geen enkele kik op onze verzoeken om informatie. Daarom hier onze alternatieve slogan: Goudreinet: zo gesloten als een oester. De keten telt negen wegrestaurants in hoofdzakelijk het gereformeerde deel van Nederland. De eerste vestiging staat in Ochten langs de A15. Daarna volgden Weert (A2), Veenendaal (A12), Barneveld (A1), Opheusden (A15), Kesteren (A15), Leuven-Vuren (A15), Lunteren (N30) en Beekbergen (in het bos).

Telefoonnummer (0344) 64 17 40
www.goudreinet.nl

63 (67) Xelat Holding
9 vestigingen
€11,9 miljoen
Van Xelat-eigenaar Benoit Wesly verscheen recent een heuse biografie: ‘Het paradijs kent vele gezichten’. Het moet gezegd: Wesly heeft het een en ander meegemaakt. De moord op zijn joodse familieleden in WO II, de waanzin van de Vietnam-oorlog, de snelle handel in de wereld van het onroerend goed en zijn spraakmakende optreden als voorzitter van de Maastrichtse betaaldvoetbalclub MVV. In het alledaagse horecaleven is Wesly eigenaar van twee Maastrichtse hotels: Derlon en Apple Park. Verder is hij eigenaar van de Applebee-restaurants. In Maastricht plant hij een derde hotel aan de Avenue Ceramique.

Telefoonnummer (043) 325 81 25

64 (74) Al Capone’s
30 vestigingen
€11,5 miljoen
Het leuke aan Danny Galiart is dat hij altijd opgewekt is. Of hij nu in een echtscheiding ligt of in een faillissement verwikkeld is, Galiart blijft ons keurig netjes te woord staan. Danny, bedankt. Maar hij heeft dan ook heel wat uit te leggen. Een korte samenvatting van de afgelopen twee jaar: de oprichter en voormalig ijshockeyprof trad in 2001 terug als algemeen directeur van Al Capone’s Holding. Hij was verwikkeld in een echtscheiding en Galiart wilde zichzelf ‘hergroeperen’ als franchisenemer. De oorspronkelijke doelen van zijn in 1993 opgerichte pizzaketen, met zo’n 50 vestigingen naar de beurs, heeft hij nooit kunnen realiseren. Nog geen jaar later keerde Galiart alweer terug in de leiding van Al Capone’s. In een ultieme poging om de nummer één te worden op de pizzamarkt, maakte hij in het voorjaar van 2002 bekend te fuseren met Original Pizza Company (zie New York Pizza, nummer 38). De fusie mislukte jammerlijk, OPC ging failliet en Galiart kon op het nippertje een doorstart maken.

Inmiddels heeft Al Capone’s weer een respectabel aantal van 30 franchisenemers. Dat zullen er volgens de altijd opgewekte Galiart ras meer worden, want Al Capone’s heeft volgens hem de beste franchisevoorwaarden. ,,Middeleeuws’’ noemt hij de contracten waar Al Capone’s vroeger mee werkte. Marketeer Galiart – kwam als eerste met de bounce-back-coupons, introduceerde een heus callcenter en komt nu als eerste van de grote jongens met pizza’s Italian style – let tegenwoordig ook op de kleintjes. Het onvolprezen callcenter werd opgedoekt, de groothandel uitbesteed, het aantal consultants fors uitgedund.

www.alcapones.nl

65 (-) Chagall Group
2 vestigingen
€11,5 miljoen
Tophotels met vijf sterren hebben steeds vaker restaurants van culinair niveau in huis, al dan niet met Michelin-sterren. Denk aan restaurant Vermeer in Barbizon Palace en La Rive in het Amstelhotel. Steeds meer viersterrenhotels volgen die trend. Zoals bij de Chagall-groep van Ad Siliakus. Volgend jaar april opent hij het gloednieuwe viersterrenhotel The Grand Winston in Rijswijk (252 kamers). Topkok Imko Binnerts gaat de keuken bemannen. Nu al beschikt Chagall over twee andere viersterrenhotels met restaurants: hotel Corona in Den Haag met onder zijn dak restaurant Marc Smeets en het Green Park-hotel in Leidschendam met restaurant Chiparus. Bij alle restaurants is het culinair niveau hoger dan gemiddeld. Volgens Chagall loont het om geld te investeren in een hotelrestaurant met culinaire allure. Desondanks verwacht de keten ,,zeker geen gemakkelijk jaar.’’

Telefoonnummer (070) 320 92 80
www.greenpark.nl

66 (-) De l’Europe
1 vestiging€
€11,4 miljoen
Eén van de weinige tophotels in Nederland die niet aan een keten zijn verbonden. Hotel De l’Europe is namelijk eigendom van brouwer Heineken. Algemeen directeur Adriaan Grandia werd door Freddie Heineken hoogstpersoonlijk aangenomen. En behalve dat wijlen Heineken vond dat Grandia de verkeerde kleur pak aan had, klikte het goed tussen de twee. Inmiddels zit Grandia al een kwart eeuw bij De l’Europe. Zei ooit in Misset Horeca een crisis ‘fijn’ te vinden en kan dus nu weer aan de bak. Weigerde ooit Michael Jackson en z’n gevolg, en ook prinsen uit het Midden-Oosten kunnen beter elders boeken. ,,Ze verlangen grote aantallen kamers, eisen alle aandacht op en verstoren het bedrijf.’’ Kijk, dat kan alleen als je zelfstandig bent.

Telefoonnummer (020) 531 17 77
www.leurope.nl

67 (71) Bram Ladage Verse Patat
28 vestigingen
€11,1 miljoen
,,Jarenlang hebben wij in Hoogvliet kunnen genieten van jullie overheerlijke patat. Nu zijn wij sinds een paar maanden verhuisd. Alsjeblieft Bram, open een vestiging in Leidsche Rijn in de buurt van postcode 3544.’’ Bram Ladage is ongekend populair bij liefhebbers van een vette bek in en om Rotterdam, zoveel maakt dit e-mailtje wel duidelijk. Z’n populariteit heeft hij puur en alleen te danken aan de kwaliteit van z’n frieten. Van z’n communicatieve skills moet onze Bram het niet hebben. De ongekroonde patatkoning van Rotterdam wil alwéér niet meedoen aan ‘die onzin’ van de Top-100. Ladage heeft 24 snackbars in en om Rotterdam en een handvol vestigingen van Boterham Express. De meeste in franchise.

Telefoonnummer (010) 202 62 44
www.bramladage.nl

68 (72) Libema
16 vestigingen
11 miljoen
Van iets komt iets, blijkt maar weer eens uit het verhaal van Libema. In 1958 kocht Max Lips voor zijn zonen een Renault uit 1914 om lekker aan te sleutelen. Even later stond een hele parkeerplaats vol met oud roest bij zijn huis in Drunen. Lips kwam op het lumineuze idee om de brikken tentoon te stellen en ziedaar: in 1972 opende de toenmalige minister Marga Klompé het Autotron Drunen. Tegenwoordig zit de tentoonstelling in Rosmalen, net als het hoofdkantoor van exploitatiemaatschappij Libema. Naast het Autotron doet Libema heden ten dage ook de exploitatie van Safaripark Beekse Bergen, het Ecodrome in Zwolle, de Brabanthallen in Den Bosch en de IJsselhallen in Zwolle. Daarnaast doet het nog wat in vakantieparken en onroerend goed.

Telefoonnummer (073) 528 22 00
www.libema.nl

69 (98) Sparerib Express
18 vestigingen
€10 miljoen
Sparerib groeit als kool. Vorig jaar nog maar dertien vestigingen en volgend jaar naar 23; tenminste, als de planning wordt gehaald, en dat moet je bij dit soort ketens altijd afwachten. Anders dan de pizza delivery’s heeft Sparerib Express geen afhaal-mogelijkheid. De meeste vestigingen zitten op achteraflocaties zoals industrieterreinen, en dat scheelt in de kosten. Is tot nu toe de enige spareribclub met een dekking die je landelijk zou mogen noemen, en ook dat is in de pizzamarkt wel anders. Verder geen brommertjes bij Sparerib, maar bestelautootjes De loinribs van maar liefst 650 gram worden bereid volgens geheim recept, en dat proef je.

Telefoonnummer (020) 693 07 52
www.spareribexpress.nl


70 (-) Dobson & Uzcudun
13 vestigingen
€9,5 miljoen
Een naam die weinigen zullen kennen, maar al wel twintig jaar actief in de Amsterdamse horeca. In 1981 openden de Argentijnen Jaime Dobson en Daniel Uzcudun aan het Spui een Argentijns grillrestaurant: Rancho Argentinian Grill. Inmiddels wordt Amsterdam opgesierd door zeven Rancho’s en ontwikkelden Dobson & Uzcudun nog een handvol andere restaurantformules: Matias, Chicano’s, de tapasrestaurants Sal Gorda en Paso Doble en het Mexicaanse restaurant Café Pacifico aan de Warmoesstraat.

Telefoonnummer (020) 611 91 19
www.dobson-uzcudun.nl