artikel

Veel culinair geweld op Limburgse beurs

Horeca

De BBB is dit jaar afgeslankt, de EFFF groter dan ooit. De twee Limburgse vakbeurzen, van 23 tot en met 26 januari, schotelen bezoekers veel culinaire introducties en hoogtepunten voor. Bij het randprogramma van de BBB is Hotellotop een grote trekker.

Voor elke horecaondernemer wat wils. Zo presenteerde het beursteam van MECC de twee Maastrichtse beurzen onlangs aan de pers. Ondanks de afwezigheid van de grote brouwers op de BBB, is voor cafébezoekers een speciaalbierenplein ingericht. Daar vinden verschillende evenementen plaats. Zo komt onder meer de bierdeskundige Michael Jackson langs.

Ook zijn er diverse proeverijen. Het randprogramma van de BBB heeft op woensdag een trekker in huis waar hoteliers uit het hele land op afkomen: de tweede editie van Hotellotop. Vorig jaar verzamelden maar liefst 500 oud-studenten van de hoge hotelscholen zich in Maastricht. Naast netwerken is het bijwonen van lezingen aan de orde. Op het programma staan voordrachten van onder meer de Amerikaan Michael Olsen, professor strategisch management in de gastvrijheidsindustrie. Verder presenteert Foodstep een onderzoek over hotello’s.

Net als in voorgaande jaren zijn op de BBB verschillende kookwedstrijden voor jonge koks. Ook is op de beursvloer aandacht voor startende horecaleveranciers. Zes leveranciers krijgen een eigen stand, waarin ze hun producten presenteren. Deze ondernemingen hebben meegedaan aan de Columbus Trofee, een aanmoedigingsprijs voor beginnende horecaleveranciers. Dit jaar is deze onderscheiding voor Scooter Bob uit Rotterdam.

Knalroze
Voor restaurateurs heeft de EFFF in de Westhal de meeste aantrekkingskracht. Evenals vorige jaren is de aankleding in de vorm van een marktsfeer met kleine stands. De nadruk ligt op Limburgse producten en er zijn veel patisserieleveranciers aanwezig. De aandacht voor patisserie heeft alles te maken met de lancering van een nieuw blad voor patissiers op de EFFF. De uitgever van Culinaire Saisonnier is hiervoor verantwoordelijk. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis is ook de demonstratiekeuken volledig in knalroze uitgevoerd en zijn de koks op geheel eigen wijze in stijl uitgedost in roze koksbuizen. Wie graag topkoks op de vingers wil kijken, komt op dit demoplein aan zijn trekken. Tal van bekende koks geven acte de presence.

Op de EFFF dit jaar geen bekendmaking van de Michelin-sterren, maar om de onlangs verworven onderscheidingen van de Rode Gids te vieren, is op de beursvloer een receptie voor sterrenkoks, aangeboden door de Brand Bierbrouwerij en het blad Chapeau!Een ander hoogtepunt van de beurs is de officiële inauguratie van Fred Dijsselbloem (De Stad Rome, Warmond) als president van Euro-Toques (ET). Onder toeziend oog van Europese collega’s wordt Dijsselbloem officieel geïnstalleerd als eerste man van de koksorganisatie. Hij treedt daarmee in de voetsporen van illustere voorgangers als de Franse grondlegger Paul Bocuse.

Programma BBB/EFFF
De EFFF vindt plaats van maandag 23 tot en met woensdag 25 januari van 11.00 tot 18.00 uur. De BBB van maandag 23 tot en met woensdag 25 januari van 11.00 tot 18.00 uur en donderdag 26 januari van 11.00 tot 17.00 uurLocatie: MECC, MaastrichtToegang: €35,00 p.p., of gratis op vertoon van volledig ingevulde relatiekaart

Maandag 23 januari
Opening beurzen
Wat: openingsprogramma met Freek de Jonge en Ilja Gort
Tijdstip: 13.30 – 15.00 uur
Locatie: Auditorium 2

Uitreiking Columbus Trophee
Wat: overhandiging onderscheiding voor meest innovatieve jonge horecaleverancier aan Scooter Bob
Tijdstip: 21.00 uur
Locatie: Fort Sint Pieter, Maastricht
Organisatie: Horeca Projectbureau Mise en Place en MECC Maastricht

Le Grand Concours Culinaire International 2006
Wat: Internationale wedstrijden in teamverband: leerlingen dagvakscholen ‘koken’
Tijdstip: 9.00 – 17.00 uur
Locatie: BBB
Organisatie: Stichting Europa Culinair

Le Grand Concours Culinaire International 2006
Wat: Internationale wedstrijden, individueel: vegetarisch menu
Tijdstip: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: BBB
Organisatie: Stichting Europa Culinair

Lancering patisserie en desserts
Wat: introductie van een nieuw glossy vakmagazine voor patissiers
Tijdstip: onbekend
Locatie: EFFF
Organisatie: Culinaire Saisonnier

Receptie voor sterrenkoks uit de Benelux
Wat: informele bijeenkomst naar aanleiding van Michelin-gids 2006
Tijdstip: 15.00 – 18.00 uur
Locatie: EFFF
Organisatie: Chapeau! en Brand Bierbrouwerij.

Inauguratie Fred Dijsselbloem
Wat: officiële plechtigheid van Euro-Toques
Tijdstip: 10.30 – 12.00 uur
Locatie: Auditorium 2
Organisatie: Euro-Toques Nederland

Finale Restaurant van het Jaar
Wat: bekendmaking van winnaar interne competitie Euro-Toques
Tijdstip: onbekend
Locatie: EFFF
Organisatie: Euro-Toques Nederland

Young Rubbens Award
Wat: wedstrijd tussen jonge koks
Tijdstip: onbekend
Locatie: demoplein EFFF
Organisatie: Euro-Toques Nederland

Alliance Hennessey Gastvrijheidsprijs
Wat: bekendmaking winnaar titel ‘Beste Gastheer/Gastvrouw van het Jaar’
Tijdstip: 18.00 – 20.00 uur
Locatie: Auditorium 2
Organisatie: Alliance Gastronomique Néerlandaise en cognac-huis Hennessy

Dinsdag 24 januari
Le Grand Concours Culinaire International 2006
Wat: Internationale wedstrijden in teamverband: leerlingen leerlingwezen ‘Praktijk Koken’
Tijdstip: 9.00 – 17.00 uur
Locatie: BBB
Organisatie: Stichting Europa Culinair

Le Grand Concours Culinaire International 2006
Wat: Internationale wedstrijden, individueel: smakelijkste snackmenu.
Tijdstip: onbekend
Locatie: BBB
Organisatie: Stichting Europa Culinair

Woensdag 25 januari
Hotellotop
Wat: netwerkevenement voor afgestudeerden van hoge hotelscholen
Tijdstip: 13.00 – 16.30 uur
Locatie: Congrescentrum MECC
Organisatie: Mise-en-Place en MECC

Le Grand Concours Culinaire International 2006
Wat: Internationale wedstrijden in teamverband: internationale keuken
Tijdstip: 9.00 – 17.00 uur
Locatie: BBB
Organisatie: Stichting Europa Culinair

Le Grand Concours Culinaire International 2006
Wat: Internationale wedstrijden, individueel: het smakelijkste broodje van Maastricht
Tijdstip: onbekend
Locatie: BBB
Organisatie: Stichting Europa Culinair

Donderdag 25 januari
Le Grand Concours Culinaire International 2006
Wat: Internationale wedstrijden in teamverband: feestmenu
Tijdstip: 9.00 – 16.00 uur
Locatie: BBB
Organisatie: Stichting Europa Culinair

Le Grand Concours Culinaire International 2006
Wat: Internationale wedstrijden, individueel: Nederlands kampioenschap oesters openen
Tijdstip: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: BBB
Organisatie: Stichting Europa Culinair
Maandag 23 januari en dinsdag 24 januari

40-jarig bestaan ISPC
Wat: diner voor 400 vaste klanten
Tijdstip: onbekend
Locatie: EFFF

Maandag 23, dinsdag 24 en woensdag 25 januari
Kookdemo’s en discussies
Wat: Kookontmoetingen tussen verschillende koks en fooddiscussies.
Tijdstip: divers
Locatie: demoplein EFFF
Organisatie: Koksgilde, Gastvrijheidsgilde, Euro-Toques, Culinaire Saisonnier.

Maandag 23, dinsdag 24 en woensdag 25 januari
Speciaalbierenplein
Wat: verschillende bierproeverijen
Tijdstip: divers
Locatie: BBB
Organisatie: Proost