artikel

9 Tips voor koken met stikstof

Horeca

Vloeibaar stikstof werd een jaar geleden alleen nog gebruikt door voorlopers als Sergio Herman en Ron Blaauw. De laatste maanden verspreidt het ijskoude gas zich razendsnel over de rest van de vaderlandse gastronomie. Tientallen restaurants hebben inmiddels een vat vloeibaar nitro in hun bijkeuken staan. Helemaal zonder risico is de popularisering van stikstof niet. Je zult als kok maar een pannetje van het spul over je heen krijgen.
Lees hier 9 tips om veilig met stikstof te koken…

9 Tips voor koken met stikstof

  • plaats de stikstofcilinder in een aparte ruimte, liefst buiten.
  • zet de cilinder goed vast.
  • benoem mensen die met stikstof mogen werken. De rest blijft eraf.
  • licht de verzekeraar in dat er met vloeibaar stikstof wordt gewerkt. Het voorkomt gezeur achteraf.
  • zorg voor duidelijk instructies. Hang de instructies op bij de cilinder
  • werk altijd met veiligheidsbril en -handschoenen
  • tap het werkvaatje niet helemaal vol
  • zorg dat gasten nooit teveel van het bevroren gerecht innemen. Extreme koude kan makkelijk brandwonden veroorzaken. Geef duidelijke instructies aan de gasten.
  • leverancier Hoek Loos in Heder levert speciale sets voor de horeca. Inlichtingen: Hoek Loos Cryoservice, telefoon (073) 599 6161.