artikel

Claes hield van het gevecht

Horeca

KHN-voorman Jeu Claes hield van het politieke gevecht. In de arena was hij op zijn best. Tegenstanders van de belangen van de ondernemers konden rekenen op verbaal vuurwerk. In no-nonsensetaal werden vakbonden, lagere overheden en ministers in de hoek gezet.

Claes hield van het gevecht

Bij zijn aantreden in 1997 profileerde de nieuwe voorman zich met zijn tour door Nederland. Tijdens een aantal zomerweken bezocht hij zoveel mogelijk ondernemers om te praten over hun zorgen en problemen. Vriend en vijand prees hem daarom. De machtsbasis – de leden – waren zijn grootste goed.

Met de formidabele groei van het aantal leden – een verdubbeling van tien naar twintigduizend in tien jaar – werd Claes een politieke factor om rekening mee te houden. Omdat hij een goed contact met zijn achterban wist hij met welke speerpunten hij aan de slag moest.

Dossiers waarmee hij zich de afgelopen jaren heeft geprofileerd zijn veiligheid, regelgeving, auteursrechten, CAO, rookverbod, het bierkartel, ontmanteling van paritaire organisaties en de strijd tegen paracommercie.

Hoffelijk

Claes heeft zich in die tien jaar geprofileerd als een macher. In de omgang was hij immer vriendelijk en hoffelijk, maar nimmer verloor hij zijn doelen uit het oog. Als een schaker zette hij zijn stukken op. De organisatie in Woerden kende maar een baas: Jeu Claes. Met die strategie die sterk past bij zijn krachtige persoonlijkheid, heeft hij grote successen behaald.

Met de oprichting van de BEM gaf hij eindelijk handen en voeten aan de al jaren slepende discussie over paracommercie. Gemeenten die laks waren om de horeca-activiteiten van sportkantines aan banden te leggen, konden rekenen op publieke schrobberingen. Geen woorden maar daden was het devies van de vertrekkende KHN-voorman.

Nederlaag

Een andere taak die hij zag weggelegd was de ontmanteling van de paritaire organisaties als het Bedrijfschap Horeca, het SVH Onderwijscentrum en het LOBHTV. Samen met voorzitter Jan Geenemans zetten ze vraagtekens bij het nut van de instellingen waar de ondernemers verplicht contributie aan moesten betalen – direct of via de afdracht aan sociale fondsen. Het SVH is opgegaan in het Horeca Branche Instituut en de verplichte afdrachten aan het bedrijfschap zijn sterk verlaagd.

Recente politieke gevechten zijn het rookverbod en het bierkartel. Met de komst van de nieuwe minsister Klink werden oude afspraken over gefaseerde invoering van tafel geveegd. Claes moest de nederlaag slikken – voor de bühne wel te verstaan. Intern was al lang duidelijk dat de overgangsregeling geen lang leven beschoren zou zijn.

Persbeleid

Met de strijd tegen de macht van de brouwers heeft Claes geen vrienden gemaakt. Claes vond dat de macht bij de caféhouders moest liggen. Het feit dat de brouwers verschillende petten op hebben – die van financier, leverancier en pandeigenaar – leidde tot veel te hoge inkoopprijzen van bier voor ondernemers. Door onderzoeken, politieke druk en de uitspraak van Neelie Smit Kroes over het bierkartel, heeft Claes de brouwers in het defensief gedrongen.

Het persbeleid van Claes was effectief. Regelmatig wist hij de voorpagina van dagblad De Telegraaf te halen met een van zijn agendapunten. Hij sprak de taal van de ondernemers.

Imagoschade

Claes heeft ook zijn nederlagen geleden. De beroerdste vergissing is zijn pleidooi geweest om de prijzen te verhogen tijdens de conversie van de gulden naar de euro. Toen het ongenoegen in Nederland losbarstte over de ‘dure horeca’, wist zijn organisatie de publieke opinie niet te keren. De horeca kreeg de zwarte piet toegeschoven van het euro-ongenoegen en heeft daardoor een aantal jaren forse imagoschade opgelopen. Inmiddels is deze discussie achter de rug en profiteert de branche volop van de economische groei.

Claes heeft de grootste vakbond – de Horecabond FNV – een grote klap toegebracht. Omdat de onderhandelingen over een minimale CAO vastliepen, sloot KHN een akkoord met vakbond De Unie. De Unie heeft slecht een paar honderd leden in de horeca, maar voor het sluiten van een CAO is de grootte niet van belang. De FNV loopt daardoor miljoenen euro’s mis uit de afdrachten van het Sociale Fonds.

Nieuwsberichten:

Oproep

De redactie wil graag weten wat u vindt van het vertrek van Jeu Claes als directeur van KHN. Mail uw beknopte reactie (maximaal 100 woorden) naar horecanieuws@missethoreca.nl.

Nu reageren…

Reageer op dit artikel