artikel

Culinaire en creatieve ideeën met Artisjok

Horeca

De artisjok is door kweken ontstaan uit de kardoen, een distel die nog steeds in het wild voorkomt. Het is de gesloten, geschubde bloemknop van de plant. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Perzie en Turkije. Al voor de jaartelling was de artisjok een geliefde delicatesse bij de Egyptenaren en de Romeinen. Ook de Franse edelen waren er dol op. Tot de 18e eeuw werd het eten van artisjokken beschouwd als een teken van rijkdom

Culinaire en creatieve ideeën met Artisjok

Ook in onze tijd wordt de plant beschouwd als een delicatesse, die bovendien makkelijk in de tuin te kweken is. Artisjokken zijn gezond en gezellig. Houd er echter rekening mee dat wijn er niet goed bij smaakt, zodat die beter bij het hoofdgerecht kan worden geschonken. Artisjokken eet je lekker langzaam, blaadje voor blaadje en tenslotte de bodem. Hou daar rekening mee bij de planning van uw maaltijd. Er zijn verschillende rassen. De hoofdkleur is groen, maar er bestaan ook grijs-groene en groen-violette soorten.

Productgegevens Artisjok
Vitamine C: ruim aanwezig
Vitamine B: aanwezig
IJzer : ruim aanwezig
K-joules: 167 per 100gr.
Kcal: 40 per 100gr

Artisjok als versiering
Artisjokken zijn lekker, als je ervan houdt, maar eigenlijk zijn ze ook heel decoratief en welbeschouwd te mooi om op te eten. Verwerk ze maar eens in een bloemstuk.

Materiaal:
1 hoge sierlijke vaas;
1 blok steekschuim;
1 artisjok ;
3 bosjes lathyrus;
1 bos koraalvarenblad.

Werkwijze
Laat het steekschuim zich in ruim water volzuigen met water; nooit onderduwen want dan ontstaan er luchtbelletjes in het steekschuim.
Zet het steekschuim in de vaas en plaats de artisjok in het midden. Steek de koraalvaren over de rand van de vaas in het steekschuim en bedek daarna het overgebleven steekschuim met de lathyrus.

Reageer op dit artikel