artikel

Gaat die lopende band altijd zo snel?

Horeca

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal bracht enkele weken geleden een werkbezoek aan luchthaven Schiphol om met eigen ogen te aanschouwen hoe het staat met de werkdruk van onder meer inflight-cateraar KLM Catering Services (KCS). De Waal hees zichzelf in een witte werkjas om vervolgens hoogstpersoonlijk mee te helpen met het bevoorraden van een Boeing 747 die klaar stond voor een vlucht naar Canada.

Gaat die lopende band altijd zo snel?

Gezeten achter de lopende band, waar FNV-voorzitter Lodewijk de Waal tien minuten lang verantwoordelijk was voor het plaatsen van jam en een koffiekopje op een dienblad, verbaasde de hij zich over het hoge werktempo. ‘Gaat die lopende band altijd zo snel?’ ‘Nee hoor meneer De Waal, als u weg bent gaat ‘ie nog veel sneller.’

Vuilnisbak
Lodewijk de Waal bracht, in het kader van de FNV-themaweek ‘De Tijd’, een werkbezoek aan allerlei bedrijven, waaronder KLM Catering Services op Schiphol. Hij zag daar hoe de trolleys met (grotendeels ongebruikte) etenswaren en serviesgoed terugkwamen van een vlucht en hoe deze vervolgens gestructureerd in respectievelijk vuilnisbak en vaatwasser verdwenen. Een station verder mocht De Waal dus zelf aan de slag; de Boeing met bestemming Montreal moest van maaltijden worden voorzien en de FNV-voorzitter mocht daar onder streng toezicht van de KCS-medewerkers een bijdrage aan leveren.

Rood
Daarna ging het in hoog tempo verder richting distributieruimte. De zojuist bereide vliegtuigmenu’s verdwenen met trolley en al in een speciale vrachtauto, die met ook Lodewijk de Waal aan boord, over het zwaar afgegrendelde Schipholterrein naar het vliegtuig reed. Enigszins rood van de inspanning zorgde De Waal er vervolgens bijna in z’n eentje voor dat alle trolley’s ook daadwerkelijk aan boord van de Boeing geraakten. Eén trolley viel bij het binnenrijden van het vliegtuig met een luide dreun om. De FNV-voorzitter keek even hulpeloos om zich heen wat te doen, maar een KCS-medewerker stelde hem gerust met de woorden: ‘Ik geloof niet dat er iets uitloopt dus het zal wel goed zijn’. Of de passagiers op weg naar Montreal even later een grote wanorde op hun dienblaadjes aantroffen, vermeldt het verhaal helaas niet. Met kleine zweetpareltjes op zijn voorhoofd begaf Lodewijk de Waal zich na zijn cateringklus richting Aviodome, waar de ‘Week van de Tijd’ officieel werd afgesloten.

Reageer op dit artikel