artikel

Goed verhaal

Horeca

Hampi Products is een range disposable borden, schalen en bakjes die gemaakt worden van de afgevallen bladeren van de Areca-boom, een palmsoort die op grote schaal wordt verbouwd in het zuiden van India.

Goed verhaal

De bladeren vallen zeven keer per jaar van de boom. Normaal worden ze verbrand, maar nu verwerkt tot servies zonder chemische toevoegingen. De bladeren worden verzameld bij plantages en met alleen hitte en druk in hun vorm geperst. De bordjes zijn dus 100 procent natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. De productie vindt plaats in economisch achtergestelde gebieden. Frederic Sanders van Hampi Products werkt daarbij samen met micro-ondernemers die hierdoor een eigen inkomen genereren.

Het natuurlijke wegwerpservies met een goed verhaal (duurzaam, puur natuur en maatschappelijk verantwoord ondernemen) was vorig jaar een hit aan de Nederlandse kust. Strandpaviljoens in Zandvoort, Bloemendaal en Scheveningen serveerden de hapjes op de Hampi-bordjes. ,,Whoosah in Scheveningen heeft zelfs zijn spoelkeuken eruit gedaan. Dit bedrijf serveert wraps en stokjes alleen nog op Hampi’’, vertelt Sanders. ,,Hampi is wel prijziger dan plastic bordjes. Maar de kosten zijn geen bezwaar voor de ondernemers. Ze zien het als een toegevoegde waarde.

Hampi ziet er mooi uit op het strand. Het geeft mensen een goed gevoel vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke look.’’

In 2010 was Hampi Products genomineerd voor de Horecava Innovation Award in de categorie Interior & Design én won het de Toon van Tuijl Design Prijs tijdens de Dutch Design Awards. De duurzame range viel dit jaar weer in de prijzen. Op de BBB in Maastricht kreeg het de Columbus Trofee 2011 uitgereikt. De award is bedoeld om startende en eigenzinnige ondernemers die toeleverancier voor de horeca zijn, een steuntje in de rug te geven.

www.hampiproducts.com

Reageer op dit artikel