artikel

Hotelschool Den Haag wil vestiging in Amsterdam

Horeca

De Hotelschool Den Haag wil een dependance in Amsterdam als antwoord op het initiatief van de Hogeschool Holland in Diemen, die in september met een eigen opleiding voor toerisme en vrijetijdsmanagement start. Directeur Wim Dooge: ‘Amsterdam is van ons. Daar zitten de vijfsterrenhotels waar onze studenten stage lopen.

Hotelschool Den Haag wil vestiging in Amsterdam

Wim Dooge ergert zich groen een geel aan de ijver waarmee hogescholen in Nederland opleidingen starten voor hospitalitymanagement. Behalve in Den Haag, Maastricht en Leeuwarden, de steden met de klassieke hotelscholen, wordt het dit jaar ook mogelijk opleidingen te volgen in Breda, Deventer en Diemen.

Vooral het initiatief in Diemen baart hem zorgen. Daar start men in september met de Amsterdam Management School for Tourism & Leisure, een project van de Hogeschool Holland, de HES in Amsterdam en de Hogeschool Haarlem. Het is een opleiding voor management in toerisme, recreatie en vrije tijd; werkterreinen waar de hotelscholen hun studenten eveneens voor klaarstomen. De school heeft het voornemen om in 2003 de studie uit te breiden met de richting hotelmanagement, weet Dooge.

De randstad, in het bijzonder Amsterdam, is traditioneel het gebied met bedrijven waar Hotelschool Den Haag intensieve relaties mee onderhoudt. Dooge: ‘Nu al merken we dat we minder aanmeldingen krijgen. Doordat er nog meer opleidingen komen, vrees ik voor een neergang in kwaliteit. Het is ook je reinste kapitaalvernietiging. Bij ons zit de kennis, wij hebben de ervaren docenten en de relaties met de branche. En de positie die we in zeventig jaar hebben opgebouwd, zullen we niet zo maar weggeven’, motiveert hij zijn aanvraag voor een aparte vestiging in de hoofdstad.

Leidend
Dooge heeft meer plannen. De school moet uitgroeien tot een van de leidende instituten in hospitalitymanagement in Europa. Van de 1250 studenten die de school telt, zijn er momenteel 250 afkomstig uit het buitenland. Binnen vijf jaar moet de helft van de studenten niet-Nederlands zijn. ‘Ze werken hard, hebben praktijkervaring en spreken goed Engels. Kortom: gemotiveerde studenten die ook ons scherp houden.’

In oktober start de Hotelschool Den Haag in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam een Master in Hospitality Management. De opleiding duurt een jaar en is toegankelijk voor mensen met een afgeronde HBO-opleiding in hotelmanagement, toerisme, facilitair management of aanverwante opleidingen. Aan het eind van de opleiding krijgen de studenten het internationaal erkende Masters-diploma in Hospitality Management. Dooge: ‘Toerisme is de snelst groeiende bedrijfstak ter wereld. Het werd tijd dat daar een academische opleiding voor werd ontwikkeld. We zijn trots dat we het initiatief hiertoe hebben genomen.’
Meer info over Master in Hospitality Management: Ruud Reuland: (070) 351 24 81.

Reageer op dit artikel