artikel

Lekker wint het van gezond

Horeca

Chocoladebeleg is het populairst onder scholieren van 4 tot 12 jaar. Een kwart van die kinderen ontbijt niet iedere dag en bij het inpakken van de broodtrommel wint ‘lekker’ het van ‘gezond’. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een onderzoek naar de ontbijt- en lunchgewoonten van basisscholieren.

Lekker wint het van gezond

Uit het onderzoek, dat in opdracht van vleesfabrikant Stegeman is uitgevoerd, blijkt dat in meer dan de helft van de huishoudens de scholieren samen met hun ouders de samenstelling van het tussendoortje en de lunch bepalen. De invloed van de kinderen neemt toe naarmate zij ouder worden. In de bovenbouw bepaalt één op de tien scholieren zelf wat hij of zij meeneemt naar school.

‘Gezond’ wordt door ouders als belangrijkste criterium genoemd bij de samenstelling, maar daar komt in de praktijk niets van terecht. Het broodtrommelbeleg moet vooral ‘lekker’ zijn. Chocoladebeleg (pasta, hagelslag en vlokken) is favoriet onder de basisschoolleerlingen. Op de tweede en derde plaats komen respectievelijk kaas en boterhamworst. De keuze voor hartig beleg neemt toe als de scholieren ouder worden.

De meeste kinderen ontbijten en doen dat in de regel thuis. Onder het kwart scholieren dat ’s ochtends niet eet, bevinden zich opvallend veel onderbouwleerlingen (14 procent). Voedingsdeskundigen zijn het er al jaren over eens dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Steeds meer onderzoek toont aan dat kinderen die niet ontbijten, veel meer problemen hebben op school. Kinderen die wel ontbijten, presteren daarentegen zichtbaar beter.

Koek en snoep
Andere opvallende uitkomsten van het onderzoek zijn het gegeven dat slechts een op de drie basisscholieren voor de lunch fruit meekrijgt naar school en dat 11 procent van de onderbouwscholieren snoep meekrijgt. Koek, fruit en vruchtensap zijn de meest geliefde tussendoortjes. De vruchtensappen zijn populairder dan melk en yoghurtdrank.

De warme lunch die sommige basisscholen sinds het begin van dit jaar aanbieden, kent bijna evenveel voor- als tegenstanders (respectievelijk 30 en 29 procent).

Aan het onderzoek werkten 651 ouders mee. De resultaten werden gepresenteerd op basisschool De Toonladder in Nieuwegein en overhandigd aan de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Leerlingen uit groep 7 belegden ter plekke de grootste boterham van de wereld (doorsnee 2,5 bij 3,5 meter) met leverworst.

Reageer op dit artikel