artikel

Meubelcafé

Horeca

Ateliers en expositieruimten zijn er voldoende in Nederland. Maar veel mensen voelen toch een zekere weerstand om zo’n expositie te bezoeken. Die weerstand hopen wij nu te kunnen wegnemen door ook horeca te verbinden aan onze exposities’, aldus Thea van Loon, initiatiefneemster van het eerste Meubelcafé in Den Haag.

Meubelcafé

‘Wij’ is in dit geval de Stichting Regentenkamer in Den Haag, een podium voor kunstenaars in de modevormgeving, kunst en muziek. ‘We bestaan nu tien jaar. Zijn ooit begonnen in de Regentenkamer van het Hofje van Nieuwkoop hier in Den Haag. Vandaar ook onze naam. Een schitterend pand, maar helaas niet voldoende geluiddicht te maken. Daarom hebben we vijf jaar geleden moeten verhuizen naar de Laan van Meerdervoort, waar we dus nog steeds zitten.’

Museum
Stichting Regentenkamer zit nu tegenover het Museum Panorama Mesdag. ‘De bedoeling is dat we uiteindelijk in het museum zelf onderdak vinden. Een deel van het museumgebouw staat leeg. We zijn druk bezig te kijken of we de financiering rond kunnen krijgen en dan met ons hele hebben en houwen naar de overkant kunnen verhuizen. Daar zou ook het Meubelcafé pas echt goed tot zijn recht komen.’

Galerie
Wat moeten we ons voorstellen bij het Meubelcafé? ‘Een doorlopende galerie, met iedere twee maanden een nieuwe expositie. We hebben een barretje gebouwd waar we koffie, bier, fris en sterke drank verkopen. De bedoeling is dat onze gasten hun consumpties nuttigen op de meubels die geëxposeerd staan. Heel bijzondere stoelen en tafels, die natuurlijk ook allemaal te koop zijn.’ Thea van Loon benadrukt gewoon over horecapapieren te beschikken. ‘Wij denken dat we in de toekomst steeds meer de nadruk zullen gaan leggen op de horeca. We moeten wel, van de exposities zelf kunnen we eigenlijk niet leven. En straks, als we op onze nieuwe locatie zitten, kunnen we het Meubelcafé ook veel professioneler organiseren.’

Drempelverhogend
Groot manco van het Meubelcafé zoals dat begin september werd geopend is het pand. Een ‘gewoon’ rijtjeshuis in het Mesdagkwartier. Boven de galerie wordt gewoond en daardoor kan de voordeur niet continu openstaan. Gasten moeten dus aanbellen om naar binnen te kunnen, en dat werkt behoorlijk drempelverhogend. ‘Daarom willen we ook eigenlijk zo snel mogelijk naar een nieuwe locatie, liefst dus naar de overkant.’

Laan van Meerdervoort 34. Telefoon (070) 365 86 12. Capaciteit: ± 20 zitplaatsen. Prijsindicatie: koffie ƒ3,00; wijn ƒ5,00. Open woensdag-zaterdag van 12.00-17.00 uur (zaterdag tot 20.00 uur).

Reageer op dit artikel