artikel

Tv-optreden

Horeca

Lodewijk van der Grinten was dinsdagavond te gast bij het tv-programma Pauw & Witteman. Naar aanleiding van het optreden van Van der Grinten stuurde Bart Jansens van café De Rooie Sok in Valkenswaard een e-mail naar diverse bestuursleden van KHN en naar de redactie van Misset Horeca.

Tv-optreden

Bekijk hier de uitzending.

Bart Jansens schrijft:

Met mijn tenen krom in mijn schoenen heb ik het gesprek bij Pauw en Witteman gevolgd waar ‘onze vertegenwoordiger’, directeur Lodewijk van der Grinten, zijn zegje mocht doen over het gesprek wat hij vandaag heeft gehad met minister klink. Wat zal die Klink gelachen hebben. Het was een kat in het bakkie voor de minister.

Wat heeft die man een softe, zoete, standpuntloze indruk achtergelaten op het beeldscherm, en op het netvlies van veel kijkers. Mijn gasten lachen mij recht in mijn gezicht uit. Ik heb hier afwashulpen van zeventien jaar die beter gebekt zijn dan Lodewijk van der Grinten.

Algehele indruk: Lodewijk van der Grinten is een hele onderdanige man in deze openbare discussie, geen uitstraling en zeker niet mondig genoeg een discussie te voeren op dit niveau, en onze standpunten duidelijk te verwoorden en te behartigen. Hij zal best zijn kwaliteiten hebben, maar op de tv hield hij die goed verborgen.

Nu zie ik ook waarom de minister zo weinig moeite had met de gesprekken met de KHN. Onze belangenbehartigers zijn zeer ondeskundig als ze het niveau van de heer van der Grinten hebben.

Allemaal klets

1) Waar haalt hij de onzin vandaan dat ‘de horeca’ wil meewerken aan de gezondheid van onze kinderen?

Klets, allemaal klets. De gezondheid voor onze kinderen, dat doet die de minister wel, daar hebben kroegbazen geen belang bij. Let op: We willen wel waken voor ongezonde situaties, maar daar is een algeheel rookverbod zeker niet de enige goede oplossing voor. De minister heeft eerder uitgesproken niet te willen denken over rookfilters en afzuiginstallaties en andere technische oplossingen, maar dan houdt het voor de ondernemer helemaal op met meedenken in de gezondheid voor onze kinderen.

Waarom pikt de KHN deze drogredenen van het ministerie als serieus argument? Welk een precedent schept hij voor de toekomst? Mogen kroegen binnenkort geen frisdrank, chocoladerepen en chips meer verkopen aan kinderen? Moeten cafetaria’s binnenkort geen frikandellen en kroketten gaan verkopen omdat de horeca mee wil werken aan de gezondheid van onze kinderen? Wanneer mogen we geen alcohol meer schenken, omwille van de gezondheid? Kunnen jullie mijn gegronde frustratie hierover begrijpen?

2) Waarom alleen maar meedenken voor de kleine horecabedrijven? Lopen de grote horecabedrijven geen financiële schade op? Moeten die geen investeringen doen? Hebben die niet heel veel lasten die uitsluitend met grote omzetten te bekostigen zijn en zien hun gastenaantallen kelderen? Kijk eens naar de productiecijfers van de brouwerijen, daar vind je een heel reëel beeld van de omzetten in horeca Nederland.

Heel simpel

Nee, de gehele horeca heeft erg veel last van het huidige rookbeleid en de gaten in de handhaving daarvan. Snappen jullie dat deze lastenstijging de gehele horeca aangaat en dat ik vind dat we hierbij onvoldoende belangenbehartiging vinden in onze belangenorganisatie?

3) Waarom krijgt hij het niet voor elkaar om ook op tv duidelijk te maken dat de minister een wet heeft verzonnen die geheel in tegenstrijd is met de wens van de ondernemer, de medewerker en de gast?

Niemand wil deze wet. Dat had iedereen al vooraf kunnen zien, want in het verleden zijn rookvrije horecabedrijven in rook opgegaan. Als er behoefte was geweest aan rookvrije horeca vanuit de gasten dan waren die er al lang veel en succesvol geweest. Snappen jullie dat er ons een wet door onze strot geduwd wordt en dat we zien dat onze bestuurders daar aan meewerken?

4) Blijkbaar heeft minister Klink ook ruimte genoeg gehad om van enige compensatie ten gevolge van geleden schade van de horeca van tafel te vegen. Waarom hebben onze vertegenwoordigers daar niets in kunnen bereiken? Als een plaatselijke overheid door uitvoering van plaatselijk beleid tot financiële nadelen van individuen leiden, dan kan ik planschade indienen,…. heel simpel.

Planschade

Maar blijkbaar kan onze belangenvereniging dat niet op landelijk niveau. Ik denk nog steeds dat, indien onze belangenvereniging deze ‘planschade’ op voorhand had afgedongen, het rookbeleid een andere invulling gekregen had. Snap je dat ook hier een groot gat is gevallen ten aanzien van onze belangen in zake omzetverlies?

5) Indien het huidige rookbeleid een vervolg is uit Europese wetgeving, waarom mag de horeca in landen zoals Spanje dan nog steeds zelf beslissen of ze rookvrij zijn of niet?

Snap je dat we heel veel baat gehad hadden als onze vertegenwoordiging het voor elkaar had gekregen het huidige rookbeleid nog een heel stuk uit te stellen, wat tot doel had eerst eens te kijken naar de uitwerking van een rookverbod in de ons omringende landen, en pas daarna een goed werkend rookbeleid had moeten goedkeuren.

6) Waarom krijgt de heer van de Grinten het niet voor elkaar om uit de doeken te doen welk een ellende een algeheel rookverbod heeft veroorzaakt in landen zoals Ierland? Waarom komt hij niet met getalsmatige informatie over de aantallen gesloten pubs aldaar? Waarom laat hij niet zien dat ook in dat land de laatste sociale verzamelplaats voor lokale pubbezoekers ter ziele is gegaan door de regelgeving?

Dit is allemaal informatie die ik zondermeer kan verzamelen, en openbaar inzichtelijk kan maken. Daar heb ik toch een belangenorganisatie voor om dat publiekelijk te verwezenlijken?

Snap je dat ik kwaad wordt als dit soort informatie blijft liggen?

Twijfelaars

7) Waarom meent Van Der Grinten dat hij blij is met een harde handhaving? Is dat in het belang van zijn leden?

Ik zie dat anders. Eigenlijk ben ik nog blij dat er niet uitgebreid uit de doeken is gedaan hoe groot de aantallen ondernemers zijn die al lang weer gewoon asbakken op tafel zetten. De aantallen die ik in de pers hoor, zijn percentages van de overtredingen in het werkveld.

Ik ben ervan overtuigd dat dit optreden van de heer van der Grinten twijfelaars heeft doen overhalen om toch hun lidmaatschap van de KHN op te zeggen. Het percentage ‘onverschillige meelopers’ zal hierdoor stijgen. Dit vind ik een heel slechte zaak. De KHN heeft de hierdoor vertrekkende goede ondernemers met hun hart op de juiste plek, juist erg hard nodig!

Bart Jansens

Café De Rooie Sok

Valkenswaard

UPDATE: Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten niet inhoudelijk te reageren op deze mail. Wel neemt de brancheorganisatie contact op met Jansens, die lid is van KHN.

Reageer op dit artikel