artikel

Weg met slechte caféwijn!

Horeca

Bij de zoektocht naar de ideale huiswijn kunnen de volgende vuistregels in het achterhoofd worden gehouden. 1) Het type bedrijf, en dus de gasten die er komen, bepalen deels de smaak van de wijnen. 2) Wie met drie wijnen wil volstaan, rood, wit en rosé neemt een soepele rode wijn zonder scherpe kantjes. Vooral uit […]

Weg met slechte caféwijn!

Bij de zoektocht naar de ideale huiswijn kunnen de volgende vuistregels in het achterhoofd worden gehouden.
1) Het type bedrijf, en dus de gasten die er komen, bepalen deels de smaak van de wijnen.

2) Wie met drie wijnen wil volstaan, rood, wit en rosé neemt een soepele rode wijn zonder scherpe kantjes. Vooral uit wijnlanden als Argentinië, Chili en Zuid-Afrika komen veel van deze wijnen. Fruitig, rond, soms een beetje hout in de smaak maar vooral met weinig harde tannines. De keus voor een witte wijn is lastiger. Cafés die geen eten serveren nemen bij voorkeur een niet te zure of scherpe witte wijn. Fris zoet, dus. Wordt er in de zaak wel gekookt dan kan ook een wat meer karaktervolle witte wijn worden geschonken. Eten haalt de zure randjes van de wijn. Rosé is bij voorkeur niet al te zoet, eerder fruitig.

3) Vrijwel iedere wijnleverancier kan helpen bij het selecteren van een huiswijn of samenstellen van een wijnkaart. Herman Foppen van Vos en Partners zegt dat moderne cafébedrijven over het algemeen vaker een wijn uit ‘de nieuwe wereld’ schenken. De bruine kroeg kiest meestal nog voor de klassieke wijnlanden, Spanje, Frankrijk en Italië.

4) Sommige cafés laten personeel of vaste gasten mee proeven bij het kiezen van een huiswijn of nieuwe wijn voor op de kaart.

Bij de zoektocht naar de ideale huiswijn kunnen de volgende vuistregels in het achterhoofd worden gehouden.
1) Het type bedrijf, en dus de gasten die er komen, bepalen deels de smaak van de wijnen.

2) Wie met drie wijnen wil volstaan, rood, wit en rosé neemt een soepele rode wijn zonder scherpe kantjes. Vooral uit wijnlanden als Argentinië, Chili en Zuid-Afrika komen veel van deze wijnen. Fruitig, rond, soms een beetje hout in de smaak maar vooral met weinig harde tannines. De keus voor een witte wijn is lastiger. Cafés die geen eten serveren nemen bij voorkeur een niet te zure of scherpe witte wijn. Fris zoet, dus. Wordt er in de zaak wel gekookt dan kan ook een wat meer karaktervolle witte wijn worden geschonken. Eten haalt de zure randjes van de wijn. Rosé is bij voorkeur niet al te zoet, eerder fruitig.

3) Vrijwel iedere wijnleverancier kan helpen bij het selecteren van een huiswijn of samenstellen van een wijnkaart. Herman Foppen van Vos en Partners zegt dat moderne cafébedrijven over het algemeen vaker een wijn uit ‘de nieuwe wereld’ schenken. De bruine kroeg kiest meestal nog voor de klassieke wijnlanden, Spanje, Frankrijk en Italië.

4) Sommige cafés laten personeel of vaste gasten mee proeven bij het kiezen van een huiswijn of nieuwe wijn voor op de kaart.

Reageer op dit artikel