artikel

Zie ginds ligt de stoomboot…

Horeca

Dagelijks volg ik met mijn kinderen het sinterklaas journaal en word ik geconfronteerd met het wonderschone lied “Zie ginds komt de stoomboot”. Kijk ik uit het raam van mijn Rotterdamse kantoor dan zie ik de ss Rotterdam in haar volle glorie liggen aan de oevers van de Maashaven en zie ik een sprookje werkelijkheid worden.

Zie ginds ligt de stoomboot…

Begin november liet Minister Van der Laan de tweede kamer weten dat de ss Rotterdam nog voor Kerst geopend zal worden voor het publiek. Dit min of meer tot schrik van de directie van het schip en van de bedrijven die met de allerlaatste afbouwfase van het schip bezig zijn. Niet dat de opening van het schip de ver van ons bed show is. Want wij zijn er klaar voor! En de druk die de minister daarmee op het project legt doet ons allemaal nog harder lopen en flexibeler denken dan voorheen. Want wie durft de wens van een Minister te negeren?

Ik hoop dat de Kerstman met zijn arrenslee op het achterdek van de ss Rotterdam kan landen met de kerst en dat ik samen met hem een glaasje Glühwein kan drinken. Maar tot de dag van vandaag kunnen de eigenaren van de ss Rotterdam nog geen definitieve openingsdatum aan ons bevestigen. Met name de trajecten rondom de vergunningsverlening kosten gewoonweg wat meer tijd omdat er geen enkel referentiekader is waaraan het schip getoetst kan worden. Maar de gesprekken daaromtrent verlopen naar ik van de eigenaar van het schip begrijp in bijzonder goede harmonie en bevinden zich in afrondende fase. Alle veiligheidssystemen werken en zijn tot in detail getest.

Concreet betekent dit dat we op operationeel niveau onze plannen aangepast hebben op een nieuwe marsroute. De zalen van On Board On Shore zijn bouwkundig en inrichtingstechnisch klaar. Onze keukens en pantry’s zijn geïnstalleerd en op dit moment wordt alle Audio Visuele apparatuur afgemonteerd. De bars zijn opgeleverd en ingericht. En de komende weken worden aanvullend meubilair, bestek, glaswerk en serviesgoed aan boord gebracht en de bedrijfskleding afgeleverd. Verschillende ontruimingsoefeningen (waarvan één met 1.000 tot 1.500 gasten) zijn gepland en naar verwachting zijn ook de laatste “bouwketen” medio december van de kade. Last but not least hoop ik met het On Board On Shore team de komende weken ook onze (inmiddels al ingerichte) kantoren aan boord in gebruik te nemen.

Ik denk niet dat er ooit een locatie in Nederland geopend is met zoveel spannende en telkens weer veranderende momenten. En daarmee aangepaste draaiboeken. Ik hoop dat de goedheiligman de komende weken het stoomschip Rotterdam bezoekt, alle harde werkers beloont en zijn zegen geeft aan de opening van het schip. Dan zou dit toch een sprookje zijn dat werkelijkheid wordt! En is het niet zo dat sprookjes altijd goed dienen af te lopen? Ik geloof dan ook nog steeds in Sinterklaas, de Kerstman en in de goede afloop van de ss Rotterdam.

Henk Kroneberg

On Board On Shore

Reageer op dit artikel