artikel

Mijn 2012 – Robert Kranenborg

Horeca

Robert Kranenborg had Jonnie Boer en Sergio Herman in één keuken tijdens de finale van TopChef 2012. Tijdens een gastoptreden bij De Wereld Draait Door bereidde Kranenborg houtsnip, hetgeen leidde tot Kamervragen. Het was – niet verrassend – zijn gekste moment van het jaar.

Mijn 2012 – Robert Kranenborg

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
‘Met de laatste TopChef strijd kunnen leveren tegen de sterrenbrigades met trainen op één gerecht. En Jonnie (Boer, red.) en Sergio (Herman, red.) in de finale samen in de keuken! Maar ook een Michelinster voor restaurant Bord’Eau van hotel De L’Europe, waar ik de afgelopen twee jaar de keuken heb geadviseerd.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
‘Kamervragen over de houtsnip, waarvan de bereiding werd getoond in het tv-programma De Wereld Draait Door.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of -vrouw van 2012 en waarom?
‘Pieter van Meel, van Pieter van Meel Wild en Gevogelte in Amsterdam. Gepassioneerd vakman, overleden 19 augustus van dit jaar. Groot verlies.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘Van dit jaar restaurant Geist van Bo Bech in Kopenhagen. Ik heb daar twee keer gegeten met Julius Jaspers tijdens het MAD-symposium, georganiseerd door René Redzepi van Noma. Ik zou daar graag met mijn gezin willen eten om te laten zien waarmee Bo Bech vader/schoonvader heeft plat gekregen.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘Doorgaan met mijn adviesprojecten in de horeca, het starten van een foodtruck, een nieuw programma op de televisie en een pop-up restaurant op Mallorca.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Chef’s gaan weer naar de markt, meal’s on wheels en iPad-kookboeken.’