artikel

Geen ster zonder serre

Horeca

Extra oppervlakte is een must voor veel luxe restaurants. Meestal beginnen die klein met een tafeltje of zeven à acht. De extra meters zijn nodig voor een gezonde bedrijfsvoering. Én om door te groeien naar sterrenniveau. Een serre is dan een goede mogelijkheid. Maar zo’n uitbouw is geen makkie. De kosten zijn hoog en de gemeente is lastig.

Geen ster zonder serre

Tips bij aanbouw:

  • Informeer al vóór de start van het restaurant bij de gemeente naar uitbreidingsmogelijkheden.
  • Hetzelfde geldt voor de pandeigenaar.
  • Zoek eerst een goede aannemer en dan een architect, in plaats van andersom.
  • Neem een aannemer die goede contacten heeft met de gemeente.
  • Spreek een vaste prijs af met de architect en met de bouwer.
  • Neem niet de goedkoopste aannemer. Een goede aannemer is het geld dubbel en dwars waard.
  • Maak bij het zoeken naar een goede bouwer gebruik van het netwerk van uw gasten.
  • Bij juridische problemen: informeer of de rechtsbijstandverzekering de zaak dekt alvorens zelf een dure advocaat in de arm te nemen.
  • Indien de verzekering de juridische kosten betaalt, probeer dan te regelen dat u zelf een (gespecialiseerde) advocaat aan mag leveren.
  • Schakelt u zelf een advocaat in: spreek met hem een vast bedrag af.
  • Ga niet zelf de projectleider spelen. Het kost veel te veel energie en tijd.
  • Controleer of het bestemmingsplan gewijzigd is. Gemeenten laten wel eens een steekje vallen.
  • Prop de extra vierkante meters niet meteen vol met stoelen en tafels, maar geef uw gasten meer ruimte.
  • Vang de extra aanloop op met een interessante menuprijs. Te veel à la carte is vragen om problemen.