artikel

Tijd voor tapenades

Horeca

Langs de Middellandse Zee genieten ze van het leven. Aan het eind van de middag of begin van de avond strijken ze neer met een glas wijn. Op tafel staan olijven en heerlijk brood, dat wordt gedoopt in geurige olijfolie of bestreken met kruidige tapenades. Wilt u tijdens de zomermaanden ook een mediterraan tintje geven aan uw terraskaart?

Tijd voor tapenades

Paddestoelentapenade
Ingrediënten:

  • 250 gram kastanjechampignons
  • ca. 1 dl olijfolie extra vierge
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • sap van 1 citroen
  • 50 gram zwarte olijven zonder pit
  • 2 eetlepels basilicum, fijngehakt
  • 2 eetlepels peterselie
  • zout, versgemalen peper

Bereidingswijze:
Veeg de champignons schoon en hak ze niet al te fijn. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak op hoog vuur de champignons met knoflook al omscheppend bruin. Laat het vocht verdampen. Sprenkel het citroensap erover. Hak de olijven grof. Doe de champignons over in een kom en meng de olijven, basilicum en pepeterselie erdoor. Voeg al roerende in een dun straaltje zoveel olijfolie toe dat een smeuïge spread ontstaat. Voeg tenslotte zout en peper naar smaak toe.

Gemarineerde wortelsalade
Ingrediënten

  • 300 gram wortels
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 theelepel djinten
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • zout, versgemalen peper

Paprikaspread met geitenkaas
Ingrediënten:

  • 1 pot geroosterde paprika’s
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 150 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
  • versgemalen peper

Tomatenboter
Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde tomaatjes op olie
  • 50 gram zachte lichtgezouten roomboter
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • versgemalen peper

Walnotenpesto
Ingrediënten

  • 100 gram gepelde walnoten
  • 1 teen knoflook gehakt
  • 2 takjes basilicum
  • sap en rasp van 1 citroen
  • ca. 1 dl notenolie of olijfolie extra vierge
  • zout, versgemalen peper

Bereidingswijze:
Doe de walnoten, knoflook, basilicum, citroenrasp en 1 1/2 eetlepel citroensap in de keukenmachine en meng alles tot een grove pasta. Voeg al mengend zoveel olijfolie toe dat een smeuïge, maar niet te dunnen substantie ontstaat. Breng de pesto op smaak met zout en peper. Doe de pesto over in een mooi schaaltje en laat de pesto liefst een half uur staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen.