artikel

UV-licht als vetbestrijder

Horeca

Als er brand in een horeca- of fastfoodkeuken ontstaat is dat vaak in een afzuigkanaal. Het hier opgehoopte vet is uiterst brandbaar. Voor de reiniging presenteert Nu-Air een nieuw procédé: ultraviolet-licht als bestrijder van geur en vet. Restaurant ’t Madammeke in Amersfoort heeft de primeur.

UV-licht als vetbestrijder

Nu-Air in Almere is gespecialiseerd in luchtbehandeling- en afzuigsystemen voor grootkeukens. Het nieuwe uit Denemarken afkomstige en gepatenteerde Jimco KPC-systeem betekent volgens Wim Hagenbeek een regelrechte innovatie voor de horecakeuken. KPC staat voor Kitchen Pollution Control, vrij vertaald controle over de keukenvervuiling. Het systeem werkt op basis van uv-licht, onder meer bekend van de zonnebank.

De blauwe uv-lampen zijn verwerkt in de afzuiginstallatie. Ze zorgen voor een nagenoeg volledige reductie van de vetneerslag in het luchtafvoersysteem en van de geuruitstoot in de directe omgeving van het horecabedrijf. Doordat de kanalen niet meer vet worden, is ook het brandgevaar geweken. Een ander voordeel is dat de afzuiginstallatie een veel langere levensduur heeft.

De werking is een technisch verhaal. De met vet en geuren vervuilde lucht stroomt door de KPC-unit. De zuurstof wordt onder invloed van het uv-licht omgezet in ozon. De ozon bindt zich aan de organische stoffen in de lucht, waarbij zowel vet als geuren worden afgebroken. Die stoffen raken geoxideerd ofwel worden ‘koud verbrand’. Van vetten en geuren blijft bijna niks over.

Wat rest is een dun laagje paraffine in de vorm van wit poeder op de uv-lampen. Dit dunne laagje vet is 100 procent afbreekbaar en gemakkelijk weg te vegen. Een voorwaarde voor de juiste werking is dat de temperatuur bij de uv-elementen niet boven de 45°C mag komen, wat in normale gevallen nooit gebeurt. Dat is wel aan de orde bij Pitco-ovens. In zo’n situatie wordt dan koude lucht bijgemengd.

,,Vetten en geuren worden gereduceerd met 95 procent. De resterende 5 procent is niet meer te ruiken, alleen nog te meten’’, vertelt Hagenbeek. ,,Af en toe vraag je je af ’t soms geonweerd heeft. Het is dan de ozon die je aan de uitblaaszijde ruikt.’’ Nog een voordeel van het systeem is dat er geen dure filtersets nodig zijn. De uv-lampen hebben een levensduur van circa 8000 branduren, wat bij een gemiddeld gebruik overeenkomt met twee à drie jaar.

Verbetering
Restaurant ’t Madammeke in Amersfoort was pilotproject in de horeca van het Jimco KPC-systeem, dat in een bestaande situatie werd ingebouwd. Directeur Tom Boelen daarover: ,,Dat was erg prettig, want onze afzuiginstallatie was nog vrij nieuw. Aan de kanalen en aan de infrastructuur van de keuken hoefden we niks te doen. Voorheen hadden we altijd problemen met vetlekkages. Soms liep het vet door de naden van de afvoerpijpen heen, zelfs door het plafond. Daardoor moesten we twee keer per jaar de keuken witten. Dit product is een enorme verbetering. Het is schoon en gemakkelijk in onderhoud.’’

Het uv-systeem zit er nu een half jaar in bij ’t Madammeke. De teller in de schakelkast staat inmiddels op 645 branduren. Behalve een aan-uitschakelaar voor de lampen zit er een alarm op voor lampstoring en een drukverschilmeter voor de veiligheid. Als de roestvrijstalen afzuigfilters schoongemaakt moeten worden, gaan altijd eerst de lampen uit. Kijken in het blauwachtige schijnsel van de uv-lampen is slecht voor de ogen. Maar verstopt achter labyrintfilters verspreiden ze slechts een weinig licht. ,,We hebben een uv-meting hier in de keuken gedaan en die zat op nul’’, stelt Hagenbeek.

De aanschafprijs van het Jimco KPC-systeem is vergelijkbaar met die van koolstoffilterinstallaties, vanaf €3000,- tot €10.000 à €12.000. Een jaarlijks onderhoudscontract begint bij €200,-. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid lucht die afgezogen moet worden. Een uv-lamp kost circa €120,-; er zitten er vier per element in.

Nu-Air heeft de exclusieve distributie voor de horeca in de Benelux. Inmiddels zijn ook een fastfoodkiosk in Wijchen en het Foodcourt in Alkmaar van het uv-systeem voorzien. Geuroverlast was in beide gevallen reden voor de aanschaf. De officiële introductie van Jimco KPC zal plaatsvinden tijdens de komende Horecava in Amsterdam. Nu-Air is dan present in het NVLG-paviljoen.

Nu-Air in Almere is gespecialiseerd in luchtbehandeling- en afzuigsystemen voor grootkeukens. Het nieuwe uit Denemarken afkomstige en gepatenteerde Jimco KPC-systeem betekent volgens Wim Hagenbeek een regelrechte innovatie voor de horecakeuken. KPC staat voor Kitchen Pollution Control, vrij vertaald controle over de keukenvervuiling. Het systeem werkt op basis van uv-licht, onder meer bekend van de zonnebank.

De blauwe uv-lampen zijn verwerkt in de afzuiginstallatie. Ze zorgen voor een nagenoeg volledige reductie van de vetneerslag in het luchtafvoersysteem en van de geuruitstoot in de directe omgeving van het horecabedrijf. Doordat de kanalen niet meer vet worden, is ook het brandgevaar geweken. Een ander voordeel is dat de afzuiginstallatie een veel langere levensduur heeft.

De werking is een technisch verhaal. De met vet en geuren vervuilde lucht stroomt door de KPC-unit. De zuurstof wordt onder invloed van het uv-licht omgezet in ozon. De ozon bindt zich aan de organische stoffen in de lucht, waarbij zowel vet als geuren worden afgebroken. Die stoffen raken geoxideerd ofwel worden ‘koud verbrand’. Van vetten en geuren blijft bijna niks over.

Wat rest is een dun laagje paraffine in de vorm van wit poeder op de uv-lampen. Dit dunne laagje vet is 100 procent afbreekbaar en gemakkelijk weg te vegen. Een voorwaarde voor de juiste werking is dat de temperatuur bij de uv-elementen niet boven de 45°C mag komen, wat in normale gevallen nooit gebeurt. Dat is wel aan de orde bij Pitco-ovens. In zo’n situatie wordt dan koude lucht bijgemengd.

,,Vetten en geuren worden gereduceerd met 95 procent. De resterende 5 procent is niet meer te ruiken, alleen nog te meten’’, vertelt Hagenbeek. ,,Af en toe vraag je je af ’t soms geonweerd heeft. Het is dan de ozon die je aan de uitblaaszijde ruikt.’’ Nog een voordeel van het systeem is dat er geen dure filtersets nodig zijn. De uv-lampen hebben een levensduur van circa 8000 branduren, wat bij een gemiddeld gebruik overeenkomt met twee à drie jaar.

Verbetering
Restaurant ’t Madammeke in Amersfoort was pilotproject in de horeca van het Jimco KPC-systeem, dat in een bestaande situatie werd ingebouwd. Directeur Tom Boelen daarover: ,,Dat was erg prettig, want onze afzuiginstallatie was nog vrij nieuw. Aan de kanalen en aan de infrastructuur van de keuken hoefden we niks te doen. Voorheen hadden we altijd problemen met vetlekkages. Soms liep het vet door de naden van de afvoerpijpen heen, zelfs door het plafond. Daardoor moesten we twee keer per jaar de keuken witten. Dit product is een enorme verbetering. Het is schoon en gemakkelijk in onderhoud.’’

Het uv-systeem zit er nu een half jaar in bij ’t Madammeke. De teller in de schakelkast staat inmiddels op 645 branduren. Behalve een aan-uitschakelaar voor de lampen zit er een alarm op voor lampstoring en een drukverschilmeter voor de veiligheid. Als de roestvrijstalen afzuigfilters schoongemaakt moeten worden, gaan altijd eerst de lampen uit. Kijken in het blauwachtige schijnsel van de uv-lampen is slecht voor de ogen. Maar verstopt achter labyrintfilters verspreiden ze slechts een weinig licht. ,,We hebben een uv-meting hier in de keuken gedaan en die zat op nul’’, stelt Hagenbeek.

De aanschafprijs van het Jimco KPC-systeem is vergelijkbaar met die van koolstoffilterinstallaties, vanaf €3000,- tot €10.000 à €12.000. Een jaarlijks onderhoudscontract begint bij €200,-. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid lucht die afgezogen moet worden. Een uv-lamp kost circa €120,-; er zitten er vier per element in.

Nu-Air heeft de exclusieve distributie voor de horeca in de Benelux. Inmiddels zijn ook een fastfoodkiosk in Wijchen en het Foodcourt in Alkmaar van het uv-systeem voorzien. Geuroverlast was in beide gevallen reden voor de aanschaf. De officiële introductie van Jimco KPC zal plaatsvinden tijdens de komende Horecava in Amsterdam. Nu-Air is dan present in het NVLG-paviljoen.