artikel

MVO, hoe doe je dat? Tien duurzame tips

Horeca

Wat doe jij voor een betere wereld? Wellicht kook je veel met biologische producten, is je zaak goed geïsoleerd of ben je goed voor je personeel (natuurlijk). Maar heb je enig idee wat je verder nog kunt doen? Voor de horeca zijn er talloze manieren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. We zetten enkele direct toepasbare tips op een rijtje.

MVO, hoe doe je dat? Tien duurzame tips

Check deze praktische tips om meer verantwoord te ondernemen. Simpel en meteen toepasbaar.

Biljarttafel

Stel de tijdschakelklok zo in dat de verwarming 1,5 uur voor het eerste gebruik ingeschakeld wordt en 1,5 uur voor de eindtijd weer uitgaat. Eén verwarmde biljarttafel buiten gebruikstijden, verbruikt evenveel elektriciteit als een gemiddeld huishouden. Je bespaart ruim €250 per tafel per jaar. Een tijdschakelkok kost tussen €10 en €40.

Personeel

Door het geven van eigen verantwoordelijkheid, het aanbieden van opleidingen en stoppen met roken-pakketten en gezond personeelseten, verhoog je de productiviteit en verlaag je het ziekteverzuim. Het personeelsverloop is minder en inspraak leidt vaak tot goede ideeën. Oh, en het geven van een fiets van de zaak kan rekenen op fiscale voordelen.

Kachel uit

De stookgrens is de maximale buitentemperatuur waarbij een cv-ketel of cv-groep aanslaat. Een te hoge stookgrens (16 graden Celcius en daarboven) veroorzaakt energieverspilling in het voor- en het najaar. Apparatuur en mensen geven dan voldoende warmte af.

Condensor schoonhouden

Een condensor moet warmte uit de koel- en vriesruimten kunnen afgeven aan de omgeving. Als het vervuild raakt, vermindert de warmteafgifte en kan het energieverbruik van de condensor met 10 procent toenemen. Bij jaarlijks schoonmaken van een luchtgekoelde condensor van een koelcel met een inhoud van 22 m3 bespaar je €60 tot €180 per jaar.

Aannemen van iemand met een hulpvraag

Door mee te werken aan de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, geef je niet alleen die mensen een kans en jezelf een goed gevoel, je voldoet ook aan de eisen die onze overheid tegenwoordig aan werkgevers stelt.

Groen dak

Maak van bijvoorbeeld een terrasoverkapping een groen dak. Het zuivert de lucht en houdt de ruimte eronder koel. En het ziet er ook nog eens leuk uit. Een groen dak kan verschillende vormen hebben: van extensief (mossen, vetplanten, grassen en kruidn -kan ook op een hellend dak) tot intensief (een tuin- alleen op een plat dak). Vegetatiedaken staan op de Milieulijst (2015, code F 6420) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen.

Schoonmaakmiddelen

Lokale producten? Check! Dubbel glas? Check! Spaarlampen? Check! Duurzame schoonmaakmiddelen? Uhhhh…. Er is tegenwoordig genoeg aanbod om je afwasmachine, de spoelbak en dweilemmer mee te voorzien. Het kost iets meer, maar consumenten zijn tegenwoordig te betalen als je verantwoord onderneemt. Mits goed gecommuniceerd.

Afval scheiden

Achter de bar is het scheiden van klein afval misschien niet te doen, maar het kost niet zoveel moeite om grote kartonnen en plastic verpakkingen en glas apart te houden. Toch?

Toeleveranciers

Kijk eens kritisch naar je leveranciers. Wat doen zij aan MVO? Bieden ze ook biologische producten aan, zoals (onbespoten) citrusvruchten, werken ze met mensen met een handicap, zijn de labels van gerecycled papier? Het kan lonen om eens verder te kijken.

Doggybag

Snel zullen gasten er niet om vragen: een doggybag. Bied deze dus aan. Anno 2016 kom je niet meer weg met het wegkieperen en verspillen van zo veel voedsel.

Reageer op dit artikel