blog

Iens en Zoover: dikke onvoldoende voor wiskunde

Horeca

Met een doorzichtig rekentrucje willen Iens en Zoover ons doen geloven dat het geen lastersites zijn. Daarvoor misbruiken ze de statistiek.

Iens en Zoover: dikke onvoldoende voor wiskunde

Iens meldt dat alle restaurants in Nederland gemiddeld een 7,76 scoren. Het is een prachtig getal waar de onschuld van afdruipt. Zoover gebruikt hetzelfde wiskundige trucje. De gemiddelde waardering voor hotels is een 7,5, meldt Zoover blij.

Leuk geprobeerd, maar het klopt niet. Het zogenaamde rekenkundige gemiddelde dat Iens en Zoover gebruiken, is een slechte manier om iets te zeggen over de beoordelingen op recensiesites. Van de lessen statistiek op school herinner ik me dat je het rekenkundige gemiddelde alleen kunt gebruiken als er sprake is van een zogenaamde normale verdeling. Het gemiddelde is in dat geval ook het getal dat het meeste voorkomt. Een voorbeeld: zes kinderen krijgen zakgeld. Eén krijgt €1 per week, een ander krijgt €4, drie krijgen €5, één geluksvogel krijgt €10. Het gemiddelde – €5 – is gelijk aan het meest voorkomende bedrag.

Op recensiesites is geen sprake van een normale cijferverdeling. De beoordelingen daar zijn of heel positief of heel negatief. Daartussen zit weinig. Een voorbeeld: hotel X krijgt twee weer een 10 één recensent geeft een 3. Het rekenkundig gemiddelde is een prachtige 7,6, maar helaas ligt dat getal mijlenver af van de werkelijke scores.

Geloof me, die 7,5 waar Iens en Zoover mee schermen, is nog nóóit gegeven. Wel heel veel tienen, enen en tweeën. Juist van die enen en tweeën heeft de horeca veel last. Onderzoek laat zien dat een neutrale consument die op zoek is naar een hotelletje of restaurant, sterk wordt beïnvloed door die ene vette onvoldoende op een recensie-site. Ook al staan daar vier positieve recensies tegenover. Dikke kans dat hij afziet van een boeking. In plaats van hun hersens te vermoeien met foutieve rekensommen, zouden de sites beter kunnen puzzelen op een manier om kwaadwillende reviewers te weren. Het zou de horeca meer helpen dan die onschuldig ogende 7,5. Met hun statistische trucje bevestigen ze slechts weinig waarde te hechten aan echte informatie.

Radboud Bergevoet

Reageer op dit artikel