blog

Banken zijn de veroorzakers van de horecacrisis

Horeca

aar was het zoveelste ING Kwartaalbericht. Tot minstens 2013 gaat het slecht met de horeca, schrijft de bank waar je als ondernemer geen microkredietje meer wegsleept. ING is niet de enige bank die met de regelmaat van de klok inktzwarte berichten over de horeca publiceert. Ook de Rabobank doet dat. En het vreemde is: hoe minder deze banken de horeca financieren, hoe méér ze over ons schrijven. Waarom is dat in hemelsnaam?

Banken zijn de veroorzakers van de horecacrisis

Banken lijken die pessimistische propaganda te gebruiken om hun eigen politiek-van-niet-financieren te rechtvaardigen. ‘Kijk eens hoe slecht het met jullie gaat, we kunnen niet anders.’
In werkelijkheid zijn ze zelf veroorzakers van de diepe crisis in onze sector. Het niet krijgen van een lening is voor veel ondernemers namelijk probleem nummer 1, niet de slechte economische situatie. Door deze financieringsstop worden groeiambities de grond in geboord, en dus ook de kans op een gezonde bedrijfsvoering. Want schaalvergroting is van levensbelang in de horeca.
Maar in de ‘onafhankelijke’ economische studies van de banken vind je de desastreuze gevolgen van de dichtgedraaide kredietkraan nooit terug. Geen woord over de rampzalige gevolgen van het intrekken en beperken van bestaande leningen, het eenzijdig wijzigen van kredietvoorwaarden of het verhogen van de rente. In plaats daarvan preken ze over koopkrachtdaling, stijging van de loonkosten en het verminderde consumentenvertrouwen als de veroorzakers van de crisis in de horeca. Hoe vaker je dat roept, hoe meer je het gaat geloven. En tja, dan kun je als bank niet heel veel anders dan de hand op de knip leggen. Toegegeven, journalisten putten gretig uit die rapportjes – cijfertjes doen het bij ons altijd goed – maar mij begint die stroom negatieve berichten tegen te staan. We weten het nou wel. Als je als bank niks ziet in de horeca, richt je dan tot een branche waar je wel denkt je bonus terug te verdienen.

Reageer op dit artikel