blog

Short stay niet voor iedereen

Horeca

Nu het mooie weer eraan lijkt te komen bezoekt een groot aantal toeristen ons land weer. Ze boeken bijvoorbeeld een hotel of short stay locatie in Amsterdam en bezoeken vervolgens alle beroemde bezienswaardigheden. Ook inwoners van onze hoofdstad weten dat deze vakantiegangers eraan komen.

Short stay niet voor iedereen

Nu men de gevolgen van de economische crisis in de portemonnee voelt, zien eigenaren van appartementen het als buitenkans om tijdelijk de woning te verhuren aan toeristen of bijvoorbeeld expats. Daarmee kan behoorlijk mee worden bijverdiend.

Short Stay

Toch wordt dit niet gewaardeerd, zo bleek toen een Amsterdamse appartementseigenaar één a twee keer per maand de woning verhuurde aan toeristen. Buurtbewoners klaagden over de overlast van de toeristen. Ook de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex vond deze commerciële verhuur door een particuliere eigenaar in strijd met de woonbestemming, die opgenomen is in de splitsingsakte. De VvE stuurde vervolgens een waarschuwing naar de eigenaar dat er een boete zou volgen bij een volgende commerciële verhuur. Met als gevolg dat de appartementseigenaar naar de rechter stapte met als doel het besluit van de VvE te vernietigen. Toch besloot de rechter anders.

De short stay verhuur door een appartementseigenaar werd niet als duurzaam verblijf gezien en dus vond de rechter dit in strijd met de splitsingsakte. Commerciële verhuur door bewoners mocht niet meer. Kortom, ook wanneer het wel binnen het bestemmingsplan van de gemeente past en tevens een vergunning is aangevraagd, kan dus op basis van de splitsingsakte worden bepaald dat binnen een appartementcomplex het niet is toegestaan.

Concurrentie
Short stay heeft niet alleen consequenties voor buurtbewoners. Ook horecagelegenheden ondervinden hinder van de onrechtmatige verhuur door bewoners. Nu bedrijven in de toeristenbranche het hoofd moeilijk boven water kunnen houden is het laatste wat ze willen dat bewoners als concurrent opstaan en short stay appartementen gaan verhuren aan bijvoorbeeld toeristen. Zeker in tijden dat het economisch minder voor de wind gaat zullen mensen altijd de behoefte hebben om de grenzen van het toelaatbare op te zoeken.

Wie weet zullen de eigenaren of huurders naar aanleiding van deze uitspraak naar alternatieven zoeken. Bijvoorbeeld door de woning te delen met toeristen. Minder opvallend en meer met het idee dat er ‘vrienden’ op bezoek zijn, in plaats van onbekende toeristen. Dan kan er alsnog een zakcentje worden verdiend. Dat het gevolgen heeft voor de lokale economie moge duidelijk zijn. Het is niet goed voor een stad wanneer de grens tussen particulieren en bedrijven vervaagd. Het klinkt lucratief, maar uiteindelijk voelen we het allemaal in de portemonnee. Think big, not small!

Reageer op dit artikel