blog

Krom

Horeca

Afgelopen week werden we getrakteerd op twee ouderwetse gevallen recht-lullen-wat-krom-is. De brouwers legden uit waarom de pilsprijs zo hoog is als die is. Alles was duurder geworden, bezwoeren ze. De mensen, de vrachtwagens, de brandstof, noem maar op. Pils leveren is een logistiek klusje, moest ik begrijpen. Ik begreep het.

Krom

Tot ik de rekenmachine pakte en zag dat de literprijs tankbier in 10 jaar sneller is gestegen dan de fustprijs. Huh? De makkelijkste manier van bier bezorgen, met een slang van tank naar tankwagen naar tank, werd sneller duur dan het omslachtige gesleep met vaten? Ik geloofde meteen niks meer van die bierpraatjes.


Nog dezelfde dag viel het persbericht van cursusaanbieder SVH op de mat: de rechtbank Amsterdam had de SVH in het gelijk gesteld in een kort geding tegen concurrent Cihex. Die moest met onmiddellijke ingang stoppen te beweren dat het Cihex-diploma leidde tot bijschrijving in het SVH Register Sociale Hygiëne. SVH-directeur Ricardo Eshuis was vanzelfsprekend blij met de uitspraak. ‘Het is in het belang van de volksgezondheid om de vakbekwaamheid op het gebied van Sociale Hygiëne in de branche te waarborgen’, sprak hij.


Ik geloofde hem onmiddellijk.


Toch de uitspraak van de rechter er maar even bij gepakt. Die wijst vier van de zes vorderingen van SVH af. Wat de rechter zegt, is dat Cihex voorlópig niks mag roepen, tot de examencommissie heeft geoordeeld. Dat oordeel zou voor Cihex wel eens gunstig kunnen uitvallen. De rechter neemt zelfs een voorschot door te zeggen dat als Cihex aan de wettelijke eisen voldoet, inschrijving in het SVH-register niet mag worden geweigerd.


De waarheid is wat wij van haar maken. Wie het best kan leuteren, heeft het gelijk aan zijn kant.

Reageer op dit artikel