blog

Quarterpoundertje meer graag

Horeca

Bert Wagendorp van de Volkskrant is boos op McDonald’s omdat de hamburgerbakker Nederland als groeimarkt bestempelt. Volgens de auteur van het fietsboekje Ventoux zijn er meer dan zat vestigingen en veroorzaakt McDonald’s met zijn vette troep obesitas. Bert pleit voor een duurzame Hollandse snackbar.

Quarterpoundertje meer graag

Je vraagt je af waar Bert zich zo druk om maakt. Volgens de Wereldgezondheids-organisatie neemt obesitas in Nederland af, in plaats van toe. Bovendien, één keer met je rijwiel over een viaduct en je bent die ‘vette troep’ weer kwijt. Maar goed, Bert is van de Volkskrant en daar vinden ze het altijd leuk om tegen het grootkapitaal aan te pissen. Of het nou allemaal klopt wat je schrijft of niet.

Bert is niet de enige journalist die het op de voedingsindustrie heeft gemunt. Op de radio hoorde ik deze week Petra Possel lekker afgeven op E-nummers. Petra is presentatrice van het culinaire programma Mangiare. Van de publieke omroep dus en je zou verwachten dat die iets dichter bij de feiten blijven, maar nee. Voedsel en industrie, het is een combinatie die bij de meeste mensen werkt als een rode lap op een stier. We horen ons onbespoten, E-loze vreten bij de boer te halen of bij een duurzame snackbar, wat dat ook moge zijn.

Ik snap die conclusie van de Wereldgezondheidsorganisatie wel. Nederland is Venice Beach in de polder. Als idioten zijn we aan het hollen, fietsen en − God beware me − boksen. Allemaal uit angst voor een grammetje te veel. Het ergste is, we vergiftigen onze kinderen. Op de school van mijn zoon loopt een biologieleraar rond die babyvet verwart met overgewicht. Sinds zijn verplichte BMI-test haalt de hele klas een 10 in het vak hagelslagkorrelstellen. Terwijl ik op de klassenfoto alleen maar spichtige jongens zie en meiden met benen tot onder de oksels. Je zou zo’n mafkees op een bakfiets vol met Quarter Pounders het diepste ravijn van de Ventoux in duwen.

Reageer op dit artikel