blog

Gratis ov voor de congresbezoeker

Horeca 1599

Onlangs was ik in de Verenigde Staten om grote congresorganisatoren voor Nederland te interesseren. Mijn bezoek begon in New York en vanuit daar nam ik voor mijn laatste afspraken de trein naar Washington. Ik was een beetje sceptisch over reizen met het openbaar vervoer, want in Nederland vind ik het er met de invoering van de ov-chipkaart niet makkelijker op geworden. Maar dat leek daar anders.

Gratis ov voor de congresbezoeker

Het reserveren van deze treinreis begon al goed: heel gemakkelijk online en met creditcard. Op het station werd ik helemaal verrast: ik stak mijn creditcard in de kaartjesautomaat en prompt kwam mijn reservering én kaartje op naam uit de automaat rollen.

Hoe anders is dat voor buitenlandse (congres)gasten in Nederland? Een kaartje voor de normale trein kan niet worden gereserveerd. Daarnaast moet je – als je geen ov-chipkaart hebt – voor zowel de bus, als de trein, tram en metro losse kaartjes kopen. Ook zijn de kosten voor een traject voor een buitenlandse bezoeker niet altijd duidelijk. Als ik het tijdens mijn gesprekken in Washington heb over het openbaar vervoer in Nederland – en dan specifiek over de mogelijkheid om in 26 minuten van Amsterdam naar Rotterdam te reizen – word ik vaak bijna honend aangekeken. Waar de kwaliteit van het net weliswaar veel beter is dan in de Verenigde Staten, is de mogelijkheid tot het kopen van tickets juist heel ingewikkeld. Ik word er bijna om uitgelachen.

Gelukkig is er hoop: deze zomer komt er een proef met een dagkaart voor alle vormen van openbaar vervoer. Dat maakt het reizen door Nederland voor de internationale congresbezoeker een stuk eenvoudiger. En in Rotterdam wil men nog een stapje verder gaan door het reizen met openbaar vervoer gratis te maken voor (congres)bezoekers. Rotterdam Partners gaat als initiatiefnemer de kar trekken en is in overleg met diverse partijen. Ik ben hier buitengewoon enthousiast over: een meerwaarde voor de stad én het congrestoerisme.

Een win-winsituatie waarvan de economische impact grote verwachtingen schept. Het sluit bovendien aan bij een belangrijke usp van Nederland: een land waar nuchterheid gecombineerd wordt met een goed gevoel voor zakelijkheid. Een usp waar ik mij erg goed in kan vinden!

Reageer op dit artikel