blog

Mensen hebben behoefte aan aparte pannenkoeken

Horeca 2022

Tussen de deprimerende berg populistische jammerverhalen over behoud van eigen cultuur en zo, stond op Nu.nl een bericht waar ik meteen van opvrolijkte.

Mensen hebben behoefte aan aparte pannenkoeken

‘Mensen hebben behoefte aan aparte pannenkoeken’

Vanwege Nationale Pannenkoekendag kwamen een aantal pannenkoekenexperts aan het woord, zoals Nederlands kampioen Pannenkoekenbakken Rob Weijers van De Heikamp in Ruurlo, toch niet de eerste de beste. ‘De pannenkoek is nog steeds bijzonder populair,’ weet Weijers te vertellen. Wel merkt de expert dat mensen het liefst aparte pannenkoeken willen. Geen traditionele pannenkoek meer met spek en stroop, maar eentje met kip en korma. ‘We hebben ook geëxperimenteerd met een pannenkoek met wildpeper. Die ging keihard,’ aldus Weijers.

Wow!

Pannenkoeken met currysaus, met shoarma, met hummus, met ananas en chorizo (receptje van Koopmans zelf).  Voor de pannenkoek maakt het allemaal niet uit. En niet eens zeuren als ze je zomaar anders gaan schrijven met die rare tussen-n. Kom daar eens om in Italië, met hun fascistoïde pizza. Volgens de Italianen is maar één goede pizza en dat is die uit Napels. De pizza Marinara, met tomaten, knoflook, oregano en olijfolie. De rest is inferieure troep.

Of die arrogante Franse crêpe met z’n witte poedersuiker. En dan heb ik het hier nog niet eens gehad over de Turkse pizza. Nee, dan de Nederlandse pannenkoek. Veel verdraagzamer dan ons nationale gerecht wordt het niet. Hoezo, vol is vol? We leggen er nog een laagje bovenop!

Het komt wel goed met Nederland en die formatie. We zijn met z’n allen veel toleranter dan we denken. In de woorden van cabaretier Herman Finkers: de aarde is rond, net als een pannenkoek.

Tips van winnaar NK Pannenkoekenbakken

Rob Weijers van pannenkoekenrestaurant De Heikamp in Ruurlo heeft donderdag 12 januari op de Horecava het tweejaarlijkse NK Pannenkoekenbakken gewonnen met zijn creatie ‘Dwars door de groententuin’. Hij geeft tips hoe je de beste pannenkoek bakt.

Reageer op dit artikel