blog

Lijstjesmoe in Tilburg

Horeca 8085

Voor de Koffie Top 100 moesten we jureren in Tilburg, de voormalige textielstad. Vandaag waren veel Tilburgers in oranje gehuld, want het Festival van het Levenslied werd gehouden. Maar daar kwamen we pas achter toen het te laat was.

Lijstjesmoe in Tilburg

Het bezoek aan Tilburg bracht ons langs een subliem koffie-adres in een oude treinwagon. Het lag op een terrein achter het station, op enkele meters van een gigantisch nieuwbouwproject. Voor een geloofwaardige enscenering was een stuk spoorrail aangelegd. De zon geselde het dag van de wagon. Binnen werd de koffiebereiding uiterst serieus genomen. Elk moment kon Lucky Luke uitstappen met een tinnen beker waanzinnig geurige koffie in zijn hand.

Een ander adres lag in het overdekte winkelcentrum Westermarkt, een erfenis uit de jaren zestig. Volgens de slogan van de winkeliersvereniging was het hier ‘Heerlijke winkelen.’ Zo kon je terecht bij de Bruna, Mode4Her, en er was een filiaal van Eurogoud waar je je goud kon verkopen. Wat verder opviel, was dat Tilburgers van hun kapsel en van schoenen hielden, want winkelcentrum Westermarkt telde drie kapsalons en vier schoenwinkels. Maar achter de bar van ons koffieadres stonden wel mooi twee Mythos koffiemolens, het beste wat er te krijgen is.

Aan het eind van de middag trokken we naar de Paleisring, het adres waar we moesten zijn heette ’t Elfde Gebod en was een populair eetcafé. Alleen, niet vandaag. De zaak was leeggeruimd voor het Festival van het Levenslied dat pal voor de deur plaatsvond. Buiten waren de twee jonge eigenaren de bar aan het opbouwen. ‘Dit is het grootste gratis Nederlandstalige festival van Nederland’, zei een van de broers trots en liet een foto zien van een enorme mensenmassa. Over een paar uur zou het zover zijn, of we een andere keer terug wilden komen? Het zweet parelde op zijn voorhoofd.

Na wat aandringen, schoof hij toch achter de bar en tapte de gevraagde koffie uit zijn Faema. Enthousiast begon hij te vertellen over de verbeteringen die hij na het vorige juryrapport had doorgevoerd. Hij had voor een andere melange gekozen en het formaat van de cappuccino-kop verkleind.

Volgens een vriend hadden mensen genoeg van lijstjes als de Koffie Top 100. De vriend had geen idee.

Reageer op dit artikel